| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
chiron OCULUS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 12:31 am
Post subject: O horarnoj astrologiji - Svastara |
|
|
moderator _________________ true or now!
Last edited by chiron on Sat Feb 07, 2009 7:40 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 1:11 am
Post subject: |
|
|
I na okultne i magijaske takodje s tim sto je podela na psiholosku i tradicionalnu glupost iznad svih gluposti jer je psihologija samo jezik izraza jednog dela astroloske interpretacije, a ne iskljuciva privilegija modernista. Podela na MA i TA je realna kako god da se ti osecao i ona se ne moze tek tako izbrisati objavom zaljenja zbog iste. Do sada je vec dosta toga izneto na temu. Uostalom, ista podela postoji u dobrom delu sveta. Tesko da se radi o nasoj specificnosti. Pogledajte sta je Froli uradio, ogradio se i napravio kruzok pod nazivom Prava astrologija, otisao dakle korak dalje sugerisuci time da jedino TA priznaje za astrologiju. Podela jos uvek postoji s im sto je sve vise onih koji koriste sve odreda pa u kartu ne mogu da iscrtaju sve sto bi zeleli jer je dijagram isuvise mali. Tradicionalista nema mnogo, barem ne kod nas, pa mi nije jasno cemu zal. Oprostite mi iskrenost, ali ja vidim ogromnu razliku izmedju TA i MA i ne mogu tek tako relativizovati stvari. Svako je u ovome slobodan da sudi, da se svrstava ili ne svrstava. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
chiron OCULUS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 4:26 am
|
|
moderator _________________ true or now!
Last edited by chiron on Sat Feb 07, 2009 7:42 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 5:21 am
|
|
| chiron wrote: | | Srbija je reagirala mnogo mnogo kasnije zaljepljivanjem za gurua horarne i inovatora u horarnoj - Frolija. Srbija je ionako sklona guruima i autoritetima . Tamo imate i samo tamo meditaciju i astrohealing kao u djotishu, religijsku astrologiju u spoju sa kršćanstvom itd. To je jedinstven fenomen prijemčivosti. |
Ja ne volim ovu vrstu rasprave, a mislim da svi znamo i zasto. Na kraju ova vrsta uporedjivanja uvek bude opterecena stvarima koje nemaju veze sa astrologijom. Ali, kada si vec spomenuo astrologiju u Srbiji, ne mogu a da, istine radi, ne prokomentarisem. Da, slazem se sa tobom, u Srbiji se kada je astrologija u pitanju moze zaista svasta videti i nauciti jer je Srbija, po tom pitanju, jedno pravo malo cudo, moglo bi se bez preterivanja reci i regionalna supersila. To je jedan "lonac" u kome sve kljuca od stvaralastva i ideja iako se medjusobno veoma cesto uopste ne slazemo. U zemljama u okruzenju nije bilo i jos uvek nema niceg slicnog, bilo da govorimo o modernoj, bilo o tradicionalnoj astrologiji, i ne samo o astrologiji kao duhovnosti. U tom smislu, mislim da astrolozi iz naseg okruzenja mogu nauciti i stalno uce od nas, srpskih astrologa, jako puno, ako ih, eventualno, u tome ne ometaju neke stvari za koje sam vec rekla da nisu astroloske prirode, kao sto i mi mozemo da naucimo puno od naseg okruzenja, razne vazne stvari, ali astrologiju bas i ne.
Sto se Frolija tice i opaski koje si izneo na njegov racun, mislim da su neosnovane. Froli je jedan od najznacajnijih astroloskih mislilaca, covek koji je prakticno oziveo tradiciju i kroz svoje knjige je ucinio dostupnom siroj javnosti. Kao neko ko je ziveo i stvarao u podneblju u kome je horarna astrologija dozivela svoj vrhunac i ko je imao pristup javnim i privatnim bibliotekama i kolekcijama astroloske literature svoje ogromno znanje je nesebicno podelio gde god je bilo interesovanja za astrologiju kojom se bavio. U tom smislu, ipak zasluzuje da se o njemu govori sa izvesnim respektom. Ali, ja nisam njegov glasnogovornik pa te mogu samo uputiti na predavanje koje bi, nakon sto se u Hrvatskoj javilo interesovanje za tradicionalnu astrologiju, uskoro trebalo da odrzi u Zagrebu (nadam se da to nije vec proslo). On je jako kulturan covek i sigurna sam da ce sa velikom paznjom odgovoriti na svako tvoje pitanje ili kritiku. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 2:39 pm
Post subject: CHIRON-OV POST PREMESTEN SA DRUGE TEME |
|
|
CHIRON-OV POST PREMESTEN SA DRUGE TEME
slučaj suicida mlade djevojke kojeg je obradila metodama horarne Froli astrologij (koja se naziva Tradicionalnom) komentirao je Boki, TRADICIONALNI I NATALNI ASTROLOG, koji je analizirao pogled i motive nekad žive osobe koja si je oduzela život, kao i horoskope top intelektualaca, pisaca u istom svjetlu i postavio mnoge probleme koji se tiču nas Tradicionalnih i modernih astrologa koji se bavimo Astrologijom, tradicionalnom i modernom Natalnom.
prelijepa rasprava iz koje izdvajam bit uočenih problema:
| boki wrote: |
...u ovom horoskopu sto vidim samo Marsa i da je on najjaci jer on u smrt vodi ( vlada 8 kucom i trecom Merkurovom, drzi Mjesec i Merkur oba vladara u saci )
.....
a ne Mjesec ili nesto drugo, jer Mjesec hoce da zivi i sa demonima dok mu oni ne zadaju presudan udarac a to je Mars nejaki koji gledajuci u Raku nije neki problem, ali meni je sve, jer Mjesec u Ovnu oce da se bori oce da zivi iako se nalazi u Venerinom padu, pa mu kao 120 sa VE ne da dobro??? |
Logično. Pa djevojka se ubila zar ne. Prirodno. Vrlo astrološki. Dosljedno. Dijagnostički izvrsno.
... Nikada nemam semu ulaska u horoskop, dok vi imate neke propise.
|
Kao u administraciji. Poduzetnici rade i stvaraju nove vrijednosti, a propisi koji trebaju omogućiti bolje funkcioniranje - ometaju stvaratelje koji odavna funkcioniraju po pravilima fleksibilno i spontano. Zato slijepo držanje nužno potpuno degenerira procese rada i generira greške.
Pravila su blijeda slika za ljude koji nemaju prirodni osjećaj za zakonitosti. U svim profesijama ih ima. I zato da uopće pravilo provedu dio procedure. No, ne bih rado da me operiraju proceduralci ako mogu birati one koji ne čitaju priručnike prije upotrebe zar ne. Stvar lakoće vladanja stvarima koja tebe iritira ovdje, služi da bi dala administrativnu težinu nečemu što po naravi nije administracija.
Kome treba administrativna težina - lovcima na papire koji traže rupe i ovlasti kroz i od papira.
Dakle, astrologija do 19 vijeka na nacin koji je ti prezentujes, odnosno Froli, je meni neshvatljiva. Meni je je jasno da druge astrologije nije bilo do to sto vi radite, ali ne mogu da shvatim da niko tu nije 'mislio i svojom glavom', |
To je potpuna neistina. Ne znam tko ti je to pokušao podvaliti i gdje. Četveroknjižje se sastoji od 3 mundane i jedne natalne astrologije. Nema pete - horarne. horarna je - pomoćna metoda u tradicionalnoj astrologiji, jedna od metoda i ništa više. Ako to netko promovira, on falsificira povjest.
U nedostatku podataka su neki astrolozi bili prisiljeni loviti se horarne i to je uzrok i porijeklo postojanja te krnje metode. Ako se razvila, nema razloga da se ti - natalni astrolog osjećaš posramljen što radiš kompletnu astrologiju dok se baviš - natalnim događajima. Za horarna pitanja postavit ćeš horarni horoskop i komparirati horar na natal uz druge pouzdanije prognostičke tehnike.
Tycho Brahe nije radio horarni već natalni horoskop kralju do njegove prve godine za cijeli život - do 74-te. Bez brige budi. Ne bi naši prethodnici tog kalibra bili ovisni o tome. Zato su i imali opservatorije na poklon i gledali u zvijezde kralju kad se rađa, čak zvali kolege da točno na vrijeme izmjere položaje. Postojala je upravo takva astrologija. Ovi na vašaru koji su radili bez točnih zabilješki, kao i danas - glume astrologiju . kao recimo tarot-vidovnjaci kad napišu da su i astrolozi.
ovi naši horarni se ponašaju kao da nemaju astronomske podatke, dakle ignoriraju kompletan unos podataka kao nepotreban.
Froli je metodu usavršio stvaranjem gomile pravila i pokušava je pretpostaviti originalnoj astrološkoj znanosti kao dostatan nadomjestak. A zapravo je napredak jedne tehnike i to upitan jer nije testiran naročito uspješno
.....
jer cisto mislim da bi sta ikad potrefili? Ja sam prelisto par strana Frolija i za ljubav prema Branki nesto malo pratio |
Kako i sam primjetih. Horarni redovno faljevaju na mundanim događajima jer se i tamo petljaju, a ne moraju razumjeti ni narode, ni sociološke pojave ni vrste događaja ni kontekst.... nije ni čudo.
U nedostatku podataka horarnom se metodom može konkurirati slučajnom pogotku i "vidovnjacima i gatarima" tj. pogađati povremeno nešto što po zakonu vjerojatnosti nije moguće. Time je to ipak astrološka prognostička tehnika za sužene ulazne podatke.
...
i pravo da ti kazem ja to ne kopcam ( pogotovo te izraze neke ), cak mislim da je trivijalna takva astrologija ako joj covjek ne udahne citav svoj zivot, al' tu stavljam znak pitanja, posto nisam kazem do kraja upoznat?  |
Nađeš se na ulici,nemaš podatke, trebaš zaraditi za kruh, naučio si astrologiju i ne možeš konkurirati vidovnjacima i gatarima na placi i nemaš svoj opservatorij a nalaziš se u vremenu ---->prije 19. stoljeća..
Što ćeš napraviti. Imaš samo trenutni položaj neba iznad sebe ili neke otprilike efemeride eventualno koje moraš korigirati gledanjem u astrolab.
Svaka gatara zna više od tebe ili barem uvjerljivije radi pitijska uopćavanja. Poludiš i primjeniš horarnu. Nastojiš svesti sve na da i ne.
To je povjest, porijeklo, svrha i nastanak horarne metode kao jedine astrologove djelatnosti.
Onda dođu efemeride, točni astrološki podaci, a ti nastaviš po istome .....
Mora se javiti neki Froli da to unaprijedi - to je motiv danas.
Ignoriranje podataka pod izlikom tradicije , a oduzimanje tradicije drugima.
ma zaista?
Bolje se ubit i ne zvati astrologom ako su to bili moji prethodnici i jedino oni. moj je prethodnik Tycho Brache, koji nije radio horarnu ni kad je protjeran. Ispod minimuma astrologije se ne mora ići.
Ni onda.
Ni danas.
Horarna je minimum ili ispod njega. I to samo u slučaju gubitka svih drugih podataka za ozbiljan astrološki rad.
NO to još uvijek jest astrološka metoda. Ipak.
Ono sto vidim u recimo ' Pravoj astrologiji' ili na Brankinom sajtu, vidim jedan trud, vidim jednu analizu, ali ne i razumjevanje zivota
|
Ali nekako prelazite ko 'preko leseva', to je ta planeta i ona je nedje pozeljna il nepozeljna, ko da nidje nema osjecanja? Ko da je uskopljena ta astrologija? |
Samo sve ono sto sam procito, sve ono sto sam vidio, skoro nidje se nisam slozio, ili sam uvijek ali sa lakocom vidio da to ne funkcionise onako kako ja mogu da dam rezultat. I ne samo ja, mislim da jedan Dee koji je pocetnik u ovoj astrologiji, lako dao bolje rezultate.
|
Kako i sam primjetih. Horarni redovno faljevaju na mundanim događajima jer se i tamo petljaju, a ne moraju razumjeti ni narode, ni sociološke pojave ni vrste događaja ni kontekst.... nije ni čudo.
Zato jer to nije Natalna astrologija nego horarna astrologija.. tehnika prognostike mrtvih događaja bez konteksta, namjenjena da konkurira pogađačima koji koriste slučajne metode (bacanje koječega, od graha, olova , karata, kamenja) glumljenjem astrologa (poput tycho brachea) za običan puk uvjeren u milost i nemilost sreće kao jedinog faktora o kome sve ovisi. Metodama sama sebe definira, ciljevima također. Ima astrološk i temelj , ali je i dalje - horarna astrologija. Pomoćna metoda od niza prognostičkih koje ne bi bile primjenjive ako se nema sat i datum rođenja. A te podatke do 19 stoljeća su znali samo plemenitaši i kraljevi koji su imali svoje astrologe ili su si mogli priuštiti izračune.
| boki wrote: | | Recimo, naso sam isto takve argumente kod Branke o zavrsetku rata u Iraku i to sam bas onako urezilio, jer ne moze da mi stoji, da je Irak u 7 polju, a Amerika koja napada u prvom, zato sto rade americki astrolozi, a da se zapito Iracki, bilo bi drugacije?; odnosno Branka je jako precizna u tome, ona se drzi propisa. E, ja te propise vidim kao klimave jako. Imate triplicitete, i to mi je onako fino dato, to je logicno. |
Nedosljedno prema osnovnoj simbolici i na njenu štetu, a preferiranje kutnih odnosa u datom trenutku. Nerazumijevanje bazičnog jer ga horarna po svojoj deklaraciji ne treba (bazični = natal).
Ali recimo, ovo sto si navela ME 120 JU da je slab, zato sto je JU i ME jedan naspram drugog kao domicili iz znakova, meni je totalno van pameti??? Ti si to ispravno napisala jer ti radis po propisima takve astrologije,
....ali taj propis je sacuvaj Boze u primjeni. Jedan Milorad Pavic, covkek koga predlazu za Nobela ima taj ME 120 JU i to bas relacija Ge i Li, samo JU u Ge ( sto je jos 'kao' gore) |
Primjena je ključna riječ.Horarnu i treba primjenjivati tamo gdje joj je i mjesto.
Jednostavnu pomoćnu prognostičku tehniku za mrtve događaje, bez garancije i sigurnosti kao i svaku drugu single tehniku. Smatrati je kompletnom astrologijom je zbilja protuastrološka tvrdnja. Da ne kažem protuprirodna tvrdnja u doslovnom značenju bez ikakvih potrebnih interpretacija.
Budući je riječ gore o stvarnim živim bićima tj. natalnoj temi, ti temu kao natalni i svi drugi astrolozi i jasno vidiš i ona je u stvarnosti točna, verificirana od činjenične stvarnosti. Jer se astrologija bavi životom. horarna jednostavno se ne bavi time i zato joj to nije moguće vidjeti. Je li mi netko ukrao predmet i slična pitanja su - horarna astrologija. Gdjegdje primjenjiva, ali teško upotrebljiva ako se izolirano posmatra.
..... Dakle, ja to ne mogu psiholoski da svarim, da vi to ne mozete nikad vidjeti da oni jesu poznati pisci, sportisti uspjesni, zato sto nije na mjestu po zakonima tog pristupa koji vi dajete |
Ako se činjenice ne slažu sa propisima, tim gore po činjenice zar ne ?
Dragi Boki, samo ti radi astrologiju živih bića živim bićima na potrebu i raspolaganje. Ak ti uleti koja horarna metoda ubaci je među još barem dvije druge da zadovoljiš pravilo "barem tri metode provjere" kao metodu dobre prakse kao i inače što radiš kad hoćeš biti siguran. S tim da je ova tehnika sama po sebi slabija od mnogih, pa unutar nje treba primjeniti bar 6 elemenata koji se nagomilavaju....
Polemican prema informacijama , human prema ljudima pozdravlja Vas humano - kao ljude , Chiron. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 2:40 pm
|
|
| chiron wrote: | Ignoriranje podataka pod izlikom tradicije , a oduzimanje tradicije drugima.
ma zaista? |
Pa to sad ispade na kraju kako mi tradicionalisti kidisemo na tradiciju vas modernih astrologa? Ma zaista?
"Ne mozete u isto vreme i da prdnete i da stisnete" je narodna izreka u Srbiji koja ponajbolje opisuje ono sto vi, moderni astrolozi (ne svi naravno, ima i onih koji su principijelni), na jedan poprilicno uspanicen nacin pokusavate da implicirate zainteresovanima za astrologiju. Zeleli bi ste da se nekako "ogrebete" o autoritet tradicije, ali, u isto vreme, i da ne promenite nista u nacinu na koji shvatate i, eventualno, prakticno primenjujete astrologiju. Jer, to moze biti nezgodno. Ako je u pitanju neki anonimni astrolog, to i nije tako strasno, jednostavno odbaci sve ono za sta uvidi da je pogresno i nastavi dalje sa mnogo vise entuzijazma, ali ako je neko poznat (da ne kazem izvikan) astrolog koji uz to jos i ordinira po elektronskim medijima, onda mu to moze u velikoj meri narusiti nekakvu medijsku popularnost ili, sto je mnogo strasnije, sopstvenu predstavu o nekakvom astroloskom znacaju i velicini.
| chiron wrote: | Bolje se ubit i ne zvati astrologom ako su to bili moji prethodnici i jedino oni. moj je prethodnik Tycho Brache, koji nije radio horarnu ni kad je protjeran. Ispod minimuma astrologije se ne mora ići.
Ni onda.
Ni danas.
Horarna je minimum ili ispod njega. I to samo u slučaju gubitka svih drugih podataka za ozbiljan astrološki rad.
NO to još uvijek jest astrološka metoda. Ipak. |
Dobro ste se setili Tiha Brahea. U ovoj jagmi modernih astrologa za tradicijom, poslednjih godina u svetu, ne secam se da je neko izabrao bas njega za svog "sveca zastitnika". Samo ne znam koliko ce vam to pomoci, a koliko jos vise pojacati frustraciju zbog saznanja da je krajnje vreme da nesto promenite u svom shvatanju astrologije.
Inace, horarna astrologija ima svoj znacaj i mesto u astrologiji koji su taman onoliki koliki joj i pripadaju. To sto su je neki prigrlili iako je ic ne poznaju, a drugi je omalovazavaju jer na sva pitanja klijenata umeju da odgovore jedino i samo primenom natalne astrologije nece joj nista niti dodati, niti oduzeti na znacaju. Oni koji je poznaju i primenjuju znaju gde joj mesto i koliki joj je znacaj. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 2:42 pm
Post subject: CHIRON-OV POST PREMESTEN SA DRUGE TEME |
|
|
CHIRON-OV POST PREMESTEN SA DRUGE TEME
| AstroSerbiana wrote: |
Pa to sad ispade na kraju kako mi tradicionalisti kidisemo na tradiciju vas modernih astrologa? Ma zaista? . |
Mislim da horarni astrolozi nisu tradicionalni astrolozi, niti su nehorarni astrolozi moderni.
Postoje moderni horarni i tradicionalni horarni. Astrolozi.
Potom moderni astrolozi i tradicionalni. AStrolozi. Koji nisu horarni.
Vas i nas nema. Jungianci zovu tradicionalne sve ostale. horarni zovu modernima sve ostale.
To je teška zabluda.
Mi astrolozi se zovemo samo - astrolozi.
Mi-Vi situacija nije nastala od astrologa nego od: psiholoških i horarnih. Psihološki su skovali pogrdni izraz Tradicionalni, a potom horarni izraz - moderni astrolozi. Nevjerojatno.
Baš vam treba ta Mi-Vi priča?
Jeli cijela tradicionalna astrologija - horarna ? Nije.
Jesu li nebrojeni pravci moderne astrologije pa i horarne astrologije samim timep prestali biti tradicionalni?
Nisu jer ima mngo pravaca.
To je problem što horarni astrolozi čine obično krivokletstvo, ne kidišu već otvoreno falsificiraju činjenice, povjesne činjenice.
Horarna je vrijedan astrološki pravac, a Vi ste (da i ja lijepim etikete) činjenično MODERNI HORARNI astrolozi.
Psihološki me nazivaju tradicionalnim , rekoh ranije u postu zar ne?
To ne utječe na ni jedan segment moga rada jer niti jednu od tih etiketa si nisam sam dodjeljivao kao što eto mi sad dodjeliste i svrstaste me bez ikakva povoda.
Suvremen sam astrolog, astrolog današnjice, a svoje korijene vučem iz iste tradicionalne kakva je nekada bila i razvijala se u različitim pravcima.
Jeli sad i slijepom jasno da ne raspravljamo na isti način o tome , a trebali bi - na razini činjenica , a ne etiketa i tih mi-vi opcija.
Dakle zaključak, horarni se nastoje nazvati šire od činjeničnog - tradicionalnim. što im je svojstvo, ali samo u kontekstu da to svojstvo jest njihovo osnovno polazno.
Idealistički gledano nije. osnovno svojstvo je da su - horarni astrolozi tradicionalnog smjera.
Jeste li to vi više nego ja to je veliki upitnik, no ja nisam naletio na ideju da to tako ljudi imaju potrebu naglasiti da je tradicionalni astrolog.
RAspravljam o terminološkoj razlici. Kao što su Jungianci "psihološki" u nekom , za psihologiju , krajnje svom svijetu shvaćanja toga pojma.
Ima li moja primjedba utjecaja na njih ?
Nema.
Mrzim li ih zbog toga ? Ne.
Smatram li da su doprinjeli astrologiji ? Da .
A moderni horarni ? Da
Dakle ne kidišu horarci na nešto od modernista, nego samo imaju potrebu mahati tom etiketom, a drugi ne moraju. Problem projekcije vidim u ovom i slijedećim quotama.
Idemo sad dalje:
sto vi, moderni astrolozi ...na jedan poprilicno uspanicen nacin pokusavate da implicirate zainteresovanima za astrologiju. . |
Šta ja ? opet etiketa ? nigdje i nikad si nisam utvarao tradicionalnu astrologiju. Zbilja ne sjećam se da je to itko čuo. Puno prije pojave "Tradicionalne astrologije". Dakle false tvrdnja, time kleveta i etiketa. Opet nesposobni komunicirati bez toga ? projekcija druga.
.
Zeleli bi ste da se nekako "ogrebete" o autoritet tradicije, . |
šta ja ili vi-mi? ja sam govorio u trećem licu množine, horarci i modernjaci. projekcija treća. pa nisam se ja nazvao tradicionalnim, nego horarci.
Ako je u pitanju neki anonimni astrolog, to i nije tako strasno, ali ako je neko poznat (da ne kazem izvikan) astrolog koji uz to jos i ordinira po elektronskim medijima, onda mu to moze u velikoj meri narusiti nekakvu medijsku popularnost ili, sto je mnogo strasnije, sopstvenu predstavu o nekakvom astroloskom znacaju i velicini. . |
šta ja? projekcija tkoznakoja. kako rekoh nisam se ja nazvao .... Istina je da sam zbilja izvikan i izvrijeđan ... kakva astrološka divota astroserbiana. I ljudska. Svašta mi imputiraš i stavljaš u usta, zbilja što će misliti tvoji klijenti i učenici i kolege sada kad to vide u nizu o projekcijama pa etiketiranju pa klevetama ...
Samo mi reci , potvrdi ili negiraj, dali se sve ovo gore odnosi na mene ili ne ? Jeli to se odnosi na moju osobu ili rad ili prezentaciju ili je to samo prilika da kažeš u ovoj temi nešto o meni ili šta? Vičeš na mene astroserbiana , a ja ništa od toga nisam skrivio. šta je to ?
Dobro ste se setili Tiha Brahea. U ovoj jagmi modernih astrologa za tradicijom, poslednjih godina u svetu, ne secam se da je neko izabrao bas njega za svog "sveca zastitnika".  |
Moderni astrolozi nisu sebe nazvali tradicionalnim astrolozima. Navedi jedan primjer , bilo koji bilo koga. Ja, već rekoh, nisam, bez obzira što si ti ovdje isklevetala i isprojicirala da i ja jesam mnoge stvari koje nisam, jer cijelo vrijeme govoriš - vi. Reci i da sam ubica ili što god hoćeš. To je i dalje neistina, nebitno je za temu i govori o tvojim projekcijama u nedužna sugovornika, kao i nesposobnosti da se drži rasprave . Čemu to? Moderator? Astrolog? Pisac? Kulturni analitičar astrologije?AStroserbiana ? Što je ovo gore bilo ? Ili ja lijepim "izvikujem" prelijepe i netočne etikete kad o tebi priljepljujem ove karakteristike kao o astrologinji?
....
Siroti Brahe je radio horoskop novorođenom kralju 6 mjeseci za cijeli život. Natalni. Nije loša ideja Brahe ha? Zato je dobio opservatoriju. Ne valjda zbog astronomije što falsificiraju astronomi. Ne znam koliko bi bio uspješan sa da-ne astrologijom odgovoriti na pitanja i nakon svoje smrti. Dobar Brahe ha? Nema svetaca u astrologiji srećom. Ili ima?
Samo ne znam koliko ce vam to pomoci, a koliko jos vise pojacati frustraciju zbog saznanja da je krajnje vreme da nesto promenite u svom shvatanju astrologije. . |
Što to? Tko to ? Pomoći u čemu? Čiju frustraciju u shvatanju astrologije?
Chiron ready to listen _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 2:45 pm
Post subject: TETKICIN POST PREMESTEN SA DRUGE TEME |
|
|
TETKICIN POST PREMESTEN SA DRUGE TEME
| chiron wrote: | slučaj suicida mlade djevojke kojeg je obradila metodama horarne Froli astrologij (koja se naziva Tradicionalnom) komentirao je Boki, TRADICIONALNI I NATALNI ASTROLOG, koji je analizirao pogled i motive nekad žive osobe koja si je oduzela život, kao i horoskope top intelektualaca, pisaca u istom svjetlu i postavio mnoge probleme koji se tiču nas Tradicionalnih i modernih astrologa koji se bavimo Astrologijom, tradicionalnom i modernom Natalnom.
prelijepa rasprava iz koje izdvajam bit uočenih problema:
Logično. Pa djevojka se ubila zar ne. Prirodno. Vrlo astrološki. Dosljedno. Dijagnostički izvrsno---------------------------------------------------------------------------------
Polemican prema informacijama , human prema ljudima pozdravlja Vas humano - kao ljude , Chiron. |
javila sam se, tek toliko da pozdravim gospodina chirona i da ispravim krive navode...
sve što se ovdje odnosilo ranije na priču o suicidu mlade djevojke, nije bazirano na horarnoj karti Nataše Karalić po tom pitanju, nego na njenoj natalnoj karti...a to nije teško ni uočiti ako se postave podaci koji su tu...
i ako se hoće...
a sve je počelo mojom dozvolom njoj da objasni, prvenstveno, recepcije i štošta drugog i kako na to gleda TA...
pa se pitam kome ovo sada treba ...
da li se neko pita i koliko je boli i patnje učinila nekome njena smrt...
ja sam to sve i te kojekakve i koječije komentare tada, prešutala...
više nemam nimalo razloga da to radim...i zato vas molim da se od ovog slučaja maknete...vi neki koji ovdje nemate šta da radite...
boki ima svoju avliju  _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
chiron OCULUS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 7:48 pm
Post subject: Re: CHIRON-OV POST PREMESTEN SA DRUGE TEME |
|
|
moj text premesten s druge teme ja mogu editirati , ovaj ne mogu.
astroserbiana obavi molim te ulogu moderatora i obriši moje tekstove koje sam poslao na tradicionalnoj astrologji, jer mi je nestala mogućnost editiranja nad vlastitim tekstovima.
Nisam znao da se ne smiju postavljati pitanja u području tvojeg moderiranja ili području ove podvrste.
Ispričavam se svima kojima su smetali moji postovi na području. Povlačim ih sa toga mjesta, uz isprike tetkici također jer sam ušao u poddručje pod nazivom tradicionalna astrologija pod moderiranjem astroserbiane i time provocirao diskusiju na astrološke teme.
Mislio sam da je forum...
hvala. _________________ true or now! |
|
| Back to top |
|
 |
luche Kolekcionar životnih lekcija

Joined: 02 Feb 2004 Posts: 7901 Location: u zabludi da sam na pravom putu...
|
Posted: Sat Feb 07, 2009 8:09 pm
|
|
| chiron wrote: | moj text premesten s druge teme ja mogu editirati , ovaj ne mogu.
astroserbiana obavi molim te ulogu moderatora i obriši moje tekstove koje sam poslao na tradicionalnoj astrologji, jer mi je nestala mogućnost editiranja nad vlastitim tekstovima.
Nisam znao da se ne smiju postavljati pitanja u području tvojeg moderiranja ili području ove podvrste.
Ispričavam se svima kojima su smetali moji postovi na području. Povlačim ih sa toga mjesta, uz isprike tetkici također jer sam ušao u poddručje pod nazivom tradicionalna astrologija pod moderiranjem astroserbiane i time provocirao diskusiju na astrološke teme.
Mislio sam da je forum...
hvala. |
bože, kakav bezobrazluk...
nit učestvujem u temi, niti me dotiče, ali kad vidim da neko dođe samo sa namerom da provocira, na to sam alergična, bez obzira na temu... a namera zlonamerne provokacije je očigledna, ako ni zbog čeg drugog, ono zbog ovog kukanja za editom, onaj ko stoji iza svojih reči, i ko u njima iznosi ono što mu je stvarno mišljenje i uverenje, ne kuka unapred što neće moći da ih menja...
na svim forumima moderator ima pravo da pomera tekstove, na mnogim članovi uopšte nemaju pravo edita, zato ne izigravaj primadonu, i ne drami neku ugroženost prava, pošto očigledno nisi veverica, nije ti prvi forum na kome pišeš, i ne možeš se pozivati na neobaveštenost...
a spominjanje tetkice, za to tek nemam reči... ako se tako igraš sa nečijim emocijama, i lepo izrečenom molbom, na to samo mogu da bacim peglu...
as, naravno tvoja odluka oko brisanja... al ja bih te molila da to ne radiš... ako ni zbog čeg drugog, onda zato što je gospodin tražio brisanje  _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 8:48 pm
|
|
Zasto da brisem pa sugerisao si poseban topik? Na zalost, nisam uspela sve ovo da uradim najsrecnije jer su tehnicke mogucnosti ogranicene pa sam post po post morala da kopiram. U tom sam procesu izgubila jedan tvoj i jedan svoj post jer sam prvo sekla jednu temu i od nje pravila ovu, a onda ostale postove prebacivala. Drugu mogucnost nisam imala. Deluju van konteksta jer si na vise topika zapocinjao istu pricu. Tamo gde je ona imala smisla ostavila sam i tvoje postove. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
chiron OCULUS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 10:45 pm
|
|
| AstroSerbiana wrote: | | Zasto da brisem pa sugerisao si poseban topik? Na zalost, nisam uspela sve ovo da uradim najsrecnije jer su tehnicke mogucnosti ogranicene pa sam post po post morala da kopiram. U tom sam procesu izgubila jedan tvoj i jedan svoj post jer sam prvo sekla jednu temu i od nje pravila ovu, a onda ostale postove prebacivala. Drugu mogucnost nisam imala. Deluju van konteksta jer si na vise topika zapocinjao istu pricu. Tamo gde je ona imala smisla ostavila sam i tvoje postove. |
pa ne moras brisati u biti, ali zbilja je izmasakrirano kao kolaz. moderator je neka vrsta urednika. ako je vec nespretno pusti mi da editiram i poslozim textove ako mozes kako su i bili u slijedu.
Ovako - papala maca kontekst i slijed ?
Mislim, to se jednostavno ne radi tako da se ostecuje autenticnost.
isprika o dobroj namjeri nista ne znaci za posljedicni gubitak konteksta.
Nema legitimitet pobogu i onda bolje obrisati nego da te netko kontekstuira namjerno ili nenamjerno bez prava da to čini. Saniranje posljedice nužno na ovaj ili onaj način. koji god to bio.
Npr. naslov topica je uredničko djelo astroserbiane, a pripisano chironu - to je jednostavno neprihvatljivo i neviđeno.
npr. slijed poruka gdje se čini da otvaram ili prekidam neki niz ničim vođen ili dobijam odgovor na prijašnji i odvojeni slijed misli. To je prekrajanje.
Zašto bih uopće trebao objašnjavati tako podrazumijevajuće stvari, pa i ti si autor valjda negdje nekakav astroserbiana i ovdje moderator u čiju sam zonu ušao kao i drugi forumaši spreman na sve vrste razgovora. Ne želiš se sigurno sad pretvarati nedužnom i iskrenom i nesvjesnom postupka ? Svi snosimo posljedice, ja isto.
Bris i moje povlačenje ili kontekst slijeda je moj zahtjev.
bilo kojemu udovoljiti da se ne gube već stečena ravnopravnost prava - normalno je, ostalo je neprihvatljivo.
Glupo se čovjek osjeća da na forumu mora objašnjavati elementarne stvari koje se civilizacijski podrazumijevaju , a i logične su.
please respond _________________ true or now! |
|
| Back to top |
|
 |
chiron OCULUS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 11:04 pm
|
|
Luche,
Tvoj riječnik impresionira!
Evo malih pojašnjavajućih odgovora za tebe, kad ti već ne želiš davati pojašnjenja meni, s obzirom da si stariji forumaš i domaćica na području.
Provokativan ton i zlonamjera odvojene su pojave. probaj ih razlikovati.
Alergija je poremećaj i nemam ništa s njim.
Zahtjev za editom nije kukanje nego ničim izazvano stavljanje u nejednak položaj i zahtjev za poništenjem kazne izgubljenog prava.
Onaj koji stoji iza svojih riječi nije anoniman kao ti, nema nikakva podatka s kime razgovaram zar ne ? Baš odvažno stajanje iza svojih riječi?
Nije unaprijed nego unazad. Edit omogućuje popravak i to je to. Sve ostalo si ti pretpostavila , polazeći od tko zna kojih ljudi. Ja ne mogu i da hoću činiti takve stvari iz objektivnih razloga, pa se suzdrži kvalifikacija koje su pretpostavljene buduće na temelju kojih bi odmah odrezala neku kaznu.
Čitaj što piše pa onda pusti alergije s lanca na nekog tko to radi zaista.
Što se tetkice tiče, kako misliš da se ja igram sa nečijim emocijama ako sam joj se ispričao nakon njena zahtjeva da odstupim od teme gdje mi nije mjesto.
Pristojnije od toga da točno to napravim ne postoji??
čija i kakva manipulacija emocijama luche , si ti uopće pribrana pri čitanju i razumiješ tekst ili baš sve pretpostavljaš i tako anonimno pripisuješ nevidljivu mi stvarnost?
I na kraju "nemoj da brišeš iz razloga jer je ovaj tražio da brišeš ".... zbilja ti je argumentacija logički neobjašnjiva i čudna.
Cijenim samo tvoje ukrasne pridjeve i poredbe sa primadonom, vjevericom, spominjanje pegli... sve mi je to ok i zabavno definitivno i ne zamjeram ti, pače spontano je i super
Speglani
Chiron _________________ true or now! |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sun Feb 08, 2009 12:10 am
|
|
| chiron wrote: |
pa ne moras brisati u biti, ali zbilja je izmasakrirano kao kolaz. moderator je neka vrsta urednika. ako je vec nespretno pusti mi da editiram i poslozim textove ako mozes kako su i bili u slijedu.
Ovako - papala maca kontekst i slijed ? |
Kakav kontekst i sled kad si istu pricu pricao na dve ili tri teme. Kako mislis da spojim te tekstove sa razlicitih tema u jedan topic, a da pri tom to ne izgleda kao kolaz, nego kao jedna misaona i logicka celina? Da si lepo otvorio jednu temu i na njoj pisao sta si hteo da kazes, onda bi mozda bilo neke sanse za kontekst i sled. Jos si, posle svega, editovao svoje tekstove i ostavio rec "moderator" pa sad izgleda kao da sam ja menjala sadrzaj tih tekstova iako se lepo dole vidi da si ti poslednji menjao tekstove.
Sugerisao si da zasluzujes posebnu temu i ja sam ti je otvorila i ne vidim razlog zasto se sada ljutis. Ja imam obavezu da odrzim kakav-takav red na ovom forumu i ne mogu da dopustim da se razliciti topici poklapaju jednom te istom pricom koja nema veze sa onim o cemu se (mesecima i godinama) na tim temama raspravlja. To sto Bokija malo pustam da sara po topicima ne znaci da i drugi mogu to da rade. Ima neka stara latinska poslovica koja kaze: "Ono sto je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu".
Jos jedna mala sugestija za koju se nadam da je neces pogresno razumeti. Mislim da nacin na koji si se obratio lucetu nije dobar izbor da zapocnes zdravu i konstruktivnu komunikaciju sa posetiocima ovog foruma. Luce ne samo da nije anonimna, nego je jedan od najzasluznijih veterana na ovom forumu.
Na kraju, dragi chirone, nema razloga za nerviranje. Opustencija, sto bi rekli klinci. Veverica je bas simpaticna zivotinjica.  _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
chiron OCULUS

|
Posted: Sun Feb 08, 2009 7:06 am
|
|
Astroserbiana, ti ne razumijes osnovne stvari:
1. diskriminaciju
2. autorstvo
3. opća ljudska prava
4. zakone
To što zloupotrebljavaš baš sve od toga nije vrijedno truda
nazvala si me do sada :
volom,
vrijedjala nesrpski okoliš
premještala i prekrajala stvari (kao softverska greška)
izvikanim (što i nemam pojma što je ta riječ)
i kojekakve projekcije si mi prišila potpuno ničim izazvana.
luche je anonimna i ima velik broj postova i ako se sada vas dvije : domaćin i moderator i no-name nick domaćin (luche) želite silno obrušiti na mene, kao i drugi u podforumu ja sam tu zaista nemoćan i bez ikakvih šansi da pisnem u tim uvjetima.
dozvoljavati bokiju nešto - iznad pravila se mene ne tiče, ali zloupotreba moderatorskih ovlasti i ovaj civilizacijski nivo me se tiče.
Došao sam u podforum tradicionalne i predložio topic i ti si ga otvorila nazvavši ga - kako se tebi činilo i slično.
Možda je moj ton bio provokativn jer jest. I tvoj je.
No ne vidim što ćeš postići ako zagušiš novog forumaša na forumu.
Uporno mi pridjevaš razne etikete , dok ja govorim uopćeno o dvije podjele.
Ne ljutim se na to, ali mi nije ugodno i ako te to veseli ti mene kiti čime hoćeš, ali ja
SAM DOŠAO NA TVOJ PODFORUM IZ ZNATIŽELJE, PRIDAJUĆI TOME VAŽNOST I JER SU MI AUTORI S KOJIMA NE DJELIM MIŠLJENJE TAKOĐER ZANIMLJIVI.
Provokativan ton, ako ga ne mogu u forumu plasirati bez da me se ovako osobno napadne, služi raspravi. Postavljam pitanja koja su teorijski problematična za cijelu astrologiju danas
Mislim da Tradicionalna astrologija ima što reći i da pri tom pitanja i hipotetske diskusije ne mogu biti loše.
Ako je ovdje nivo takav kakav jest - da se odmah netko nađe sretan da mi pokaže kako će sad me izbacivati, diskriminirati, vrijeđati na osobnoj razini (ja sam nick i forum clan kao i drugi) i petljati se u stvari koje su čak i političari nadvladali - onda sam naravno došao na krivo mjesto i zbilja mi je žao astroserbiana da sam u autorici koja je najdirektniji promotor horarne astrologije , tradicionalne astrologije i Frolijevih metoda našao tako slabašnu reakciju u poziciji kad je mogla odreagirati s moderatorske točke prema -
forumašu
kolegi
interesentu
diskutantu
osobi.
i odreagirala je tako kako jest.
Zbilja, ako idem u forum, oduvijek sam spreman na tu razinu.
MOgu ja preživjeti puno gore stvari, ali diskusije na stručnim forumima daleko su višeg ranga fair - playa i tolerancije.
Mene i dalje zanima biti u tome podforumu i dalje imam neugodnih pitanja za raspravu jer ta pitanja će svi postavljati i vama i meni i mi ćemo morati odgovoriti na njih.
Za sada imam nešto dobrih , ali i nešto neočekivanih odgovora koje si mi dala.
Kao astrologinja si mi dala dobre, a nisam tražio neugodan paket osobnih napada.
I nisi se ispričala, što znači da ni ne shvaćaš gore navedeno u ljutnji ili si općenito nesposobna pojmiti. Isprika za određene stvari se ljudski podrazumijeva.
Ako tebe veseli da si mi rekla nesto ruzno u Svom forumu - as - jesi i što sad. mene osobno to ne vrijeđa jer ne govori o meni.
Sad ću malo sačekati argusov odgovor i tvoj odgovor.
Osobno smatram da textovi koje su rearanžirani u forumu od strane moderatora nisu autentično djelo autora nego nelegitimna urednička intervencija, a osobne napade (zašto?) smatram klevetom bez temelja jer se iz moga posta forumaša ne vidi ništa po čemu si ti meni priljepljivala kvalifikacije kako ti je pasalo .
To je narušavanje elementarnih ljudskih, javnih, civilizacijskih prava i maltretiranje gosta od strane moderatora.
PREJADNO!
Topic ću otvoriti ako mi dozvolite - sam i staviti svoja pitanja na njega ovakva kakva jesu.
Ako to nema svrhe, naći ću negdje drugdje astrologe Horarne dostatno kompetentne i razgovarati, znajući da takvih ima. Nadao sam se to naći ovdje.
U svoje ime pišem sam, naslove topicu dajem sam, multipost tekstove slažem sam.
Nemaš ovlasti ni prava da ih čupaš. To mi ne rade ni urednici drugih formi pisanja koji me plaćaju za pisanje jer podliježu pravilima ili zakonu.
Kad se to korigira , ako se može, govorimo o minimumu.
Ako se to ne korigira govorimo o šteti.
Ako se to ne može korigirati nakon što si informirana o tome - govorimo o namjernom oštećenju, koje se generira daljnjim prisustvom ovdje.
Uzročnik toga nije moje djelovanje (ja samo pišem text).
Ako se namjerno oštećenje ne može ukloniti briše se ili nadoknađuje ili ispričava na počinjenoj grešci. (tehnologija se ne može ispričati sama za sebe jer ju netko primjenjuje).
U drugim slučajevima se briše, pa ću onda pejstat sve to u drugi dio foruma , gdje bi trebala vrijediti deklarirana pravila.
na kraju astroserbiana napisala si ovdje 2004 . godine ovo:
Zaista je nezahvalno biti i diskutant i moderator na istom forumu. Bilo koji pokusaj da zastitim integritet pokrenutih tema moze biti shvacen kao zloupotreba moderatorskih ovlascenja u cilju ucutkivanja sagovornika. Licne rasprave i opstrukciju diskusija vise ne zelim da tolerisem. S moje strane vise necete videti ni jedan jedini takav komentar, a svaki buduci tekst na ovom podforumu koji nema direktne veze sa topic-om i koji sadrzi neke komentare na racun mog moderiranja bice premesten u poseban topic, koji sam upravo otvorila. Na tom mestu, moci cete slobodno da kritikujete sve sto ja radim kao moderator, a isto to, naravno, mozete uciniti i direktnim obracanjem administratoru ovog foruma. Dok sam moderator necu dozvoliti da se vrsi opstrukcija diskusije na taj nacin sto ce se, u nedostatku adekvatnih argumenata, polemika skretati na teren licnih rasprava i necu dozvoliti da se svaka ideja ovoga foruma razvodnjava na stetu onih koji ovo sa zadovoljstvom citaju. Ko god zeli da kaze i dokaze da moji stavovi nisu tacni to slobodno moze i da ucini u okviru odgovarajuceg topic-a. Nijedan jedini tekst koji sadrzi kritiku mojih astroloskih stavova nikada nece biti uklonjen ma kako ta kritika bila ostra i argumentovana.
Ljude se drži za riječi a volove za rogove. Pa sad budi i ti vol.
_________________ true or now! |
|
| Back to top |
|
 |
|