Astro-art.NET :: Astrologija - forum :: View topic - O horarnoj astrologiji - Svastara
Welcome Guest: Register | Log in

FAQ | Search | Memberlist | Usergroups

Kombinacija

Znak: Podznak:

Saznajte svoj podznak!

Opisi znakova - Ovan Opisi znakova - Bik Opisi znakova - Blizanci Opisi znakova - Rak Opisi znakova - Lav Opisi znakova - Devica Opisi znakova - Vaga Opisi znakova - Škorpija Opisi znakova - Strelac Opisi znakova - Jarac Opisi znakova - Vodolija Opisi znakova - Ribe
.: Dopisni tečaj Astrologije :.
O horarnoj astrologiji - Svastara

Post new topic   Reply to topic    
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Argus
CAPELLA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:24 pm
PostPost subject:
Reply with quote

chiron wrote:

Ja sam problem u svojoj glavi postavio kao etičko pitanje:
Hipokrat kaže : prvo ne štetiti.
Po tome ona gore prognoza ne može biti dana jer krši prvo etičko načelo pomagača (u ovom slučaju astrologa).

Problem je u drugim etičkim načelima: astrolog ne može lagati svoga klijenta
astrolog ne može sakriti informaciju koju je druga osoba tražila.

I onda se astrolog nađe u sukobu interesa (politika-Astrologija je kurva, jel'te). A tu načelo neodređenosti ič ne pomaže makar za njega dobili Nobelovu nagradu. (zbog čega me muči pritisak ko da živim na Jupiteru)

Zato sam ja Hipokrata malo modifikovao. Pa po drugom životnijem principu ''što zračiš, to privlačiš'' (iliti ''našla krpa zakrpu''), odgovorno tvrdim -

- Mislite li da ja mogu ikome da pomognem? Ne, nikako! Ma kakvi, pomogao bih onda valjda sebi. Isto tako mislim da neću nikome ni naškoditi. Sumnjam da će se ikad iko ubiti radi neke moje sumorne prognoze. Ako vam moji saveti naškode, sami ste krivi, a ako vam pomognu, samo ste vi zaslužni - uvek govorim ljudima (klijentima?).

Zato zaboravite na Hipokrata. Prepustite ga lekarima (i podsetite ih na zakletvu), kojih ima najviše tamo gde ne bi smeli nogom da kroče - u politici.

Solis medicis concessum est mendacium.
Laž je dozvoljena jedino lekarima.

NARAVOUČENIJE: Horoskop se kroji prema meri osobe kojoj se radi.

Last edited by Argus on Fri Feb 13, 2009 3:35 pm; edited 5 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:25 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Quote:
Jungijanci su to riješili elegantno - ogradili su se praktično od same prognostike.
Sad im se vraća njihov društveni impact - prognostika sama u čistom obliku kao sjena tradicionalne astrologije koju su oni opisivali pogrdnim kontekstuacijom. Otprilike onom kao kad jači slabijemu kaže - slabiću. Mršavi debelome - debeli ili slično.
Sad dolaze Tradicionalne struje u astrologiji u liku Frawleya i astrologija okreće u sasvim drugom smjeru.

U sustini tako je donekle bivalo.
S tim da mene iko pita, ja bih morao reci Damir je i prognosticar prije svega! A valjda i za nas jos neke naovamo, vrijedi isto.

Samo bih jos nesto naglasio. Dobar psiholoski astrolog mora biti prognosticar uvijek, ako ne prije 100 godina kada je to pocinjalo, danas vec obavezno. Isto tako, TA se nekad koliko razumijem radila faraonu, vladaru i plejadi odabranih, vise mudnadano, i vrlo malo je bila sisla u narod? Vrlo malo je psiholoskog i bilo, odnosno nimalo.

Tako da Astrolog = determinista + psiholog, sto ce znaciti ko zna sta u daljem sledu, jer ce se vrceti po nekom pravilu kako ga i covjek slobodnom voljom izabere. Iz onoga cim ima izabrati iz svog karaktera odredjenog, a karakter se nekad mora i mijenjati, ne kao transfuzija krvi, nego kao jedini izbor ( recimo vladari katastrofa postavljeni, i ajde ti savjetuj sad, zivi vladare, jer ubices covjeka? )

A moja davnasnja definicija Astologa = Matematicar + Pjesnik, a tu je sve dato cini mi se, i logika suva, i asptrakcija vjecna.
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:34 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Argus wrote:

I onda se astrolog nađe u sukobu interesa (politika-Astrologija je kurva, jel'te). A tu načelo neodređenosti ič ne pomaže makar za njega dobili Nobelovu nagradu.

Zato sam ja Hipokrata malo modifikovao. Pa po drugom životnijem principu ''što zračiš, to privlačiš'' (iliti ''našla krpa zakrpu''), odgovorno tvrdim -

- Mislite li da ja mogu ikome da pomognem? Ne, nikako! Ma kakvi, pomogao bih onda valjda sebi. Isto tako mislim da neću nikome ni naškoditi. Sumnjam da će se ikad iko ubiti radi neke moje sumorne prognoze. Ako vam moji saveti naškode, sami ste krivi, a ako vam pomognu, samo ste vi zaslužni - uvek govorim ljudima (klijentima?).

Zato zaboravite na Hipokrata. Prepustite ga lekarima (i podsetite ih na zakletvu), kojih ima najviše tamo gde ne bi smeli nogom da kroče - u politici.

NARAVOUČENIJE: Horoskop se kroji prema meri osobe kojoj se radi.

TA ne vjeruje u sto zracis to privlacis, vise puta su mi ovdje to negirali. Rolling Eyes

Covjek koji trazi horoskop astrologu valjda cini iz nekog razloga da bi mu pomogao nesto, ma kako mogao kao astrolog i da mu odmognes?

Hoce, "ubice se" radi astrologove sumorne prognoze neko. Meni se to desavalo, plakali su ljudi danima, mucili se sa svojom savjescu... na nekom nivou su smrt odredjenoj zelji cinili. I ja sa njima. Sad ispade zasluzili su i to jer me ne bi nasli da ne zele da im neko tambura glavu?

Ipak postoje negdje oni svjetovi tanki, koji presudno uticu.

A vi saturijanci, ili deterministi, vi cesto necete da prihvatite drugacije da je moglo biti, jer ne zelite drugacije da postoji. Jer bi se nekad uslo i u problem savjesti, mogo sam, a nisam, zabetonirano sam gdje jesam? Nije to za mene, sta ce mi to...vec kako umije neko saturjanski sve svesti na monotono.

Ili ja slobodnom voljom fora nekom, mozda nekad ne zelim prihvatiti odgovornost koja mi je pred nosem nego ocu drugo? Mislimo o tome.
Argus
CAPELLA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:51 pm
PostPost subject:
Reply with quote

boki wrote:

Hoce, "ubice se" radi astrologove sumorne prognoze neko. Meni se to desavalo, plakali su ljudi danima, mucili se sa svojom savjescu...

Onda bolje ni ne zaslužujemo. Cool
Ti to udaraš recke Boki? Smile Kolko si ih dosad pobio? Very Happy
Ja (determinista) koliko mi je bar poznato - nijednog.

A vidiš sebe tako ne doživljavam (deterministički).
Ne znam da li ti je poznata moja podela:

- 10% genetika
- 10% vaspitanje
- 10% sredina
- 40% Sudbina, Usud, Karma, Darma, tandaramandarabroć...
- 30% slobodna volja

I to uzmi uslovno - samo retki srećnici dosegnu ovih 30%.

Jer, ''u životu mogu da te zadese samo dve tragedije; jedna je da ti se želje ne ostvare, a druga je da ti se ostvare.''
Oscar Wilde

Last edited by Argus on Fri Feb 13, 2009 3:56 pm; edited 2 times in total
Back to top
Argus
CAPELLA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:55 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Zato ''po principu neodređenosti'' gotovo da nemam želja u životu.

Takođe sam veliki zagovornik eutanazije. Ne bih se (iz samilosti) libio da nekom prekratim muke.

Ako je to Greh - Spremam sam da podnesem Kaznu, kakva god ona bila.

Pod jednim uslovom - odluka mora da bude samo moja.
Back to top
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 3:59 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Argus wrote:

A vidiš ja sebe tako ne doživljavam (deterministički).
Ne znam da li ti je poznata moja podela:

- 10% genetika
- 10% vaspitanje
- 10% sredina
- 40% Sudbina, Usud, Karma, Darma, tandaramandarabroć...
- 30% slobodna volja

I to uzmi uslovno - samo retki srećnici dosegnu ovih 30%.

Jer ''u životu mogu da te zadese samo dve tragedije; jedna je da ti se želje ne ostvare, a druga je da ti se ostvare.''
Oscar Wilde

Laughing

Ne dozivljavam te ni ja deterministicki koliko ove TA, ali svakako da ako ja tvrdim sledece:

i kad se nesto dogodilo, i kad je davno zavrseno, nije moralo biti tako.

Tu se vec ti, cini mi se ne slazes sa mnom. Uvijek je moglo biti gore i bolje, a ne jedino tako kako je bilo ili kako ce biti. E sad koliko je to, i koliko je to neznatno smjesno na pocetku, to je druga stvar. Nekad je ta kap ko more.

Da moram tvrditi, uglavnom sve je ovako kako jeste, moraju biti Svjetski ratovi, nukelearke, ovo ono, ali neke stvari i kad su se desile mogle su i morale su da se mijenjaju cesto. Malo, samo je to do covjeka. Rat je mogao da ima prezivjelih malo vise, ali i jos vise umrlih. To je taj princip neodredjenosti, da nije moralo biti 100% tako kako je bilo.
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 4:03 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Argus wrote:
Zato ''po principu neodređenosti'' gotovo da nemam želja u životu.

Takođe sam veliki zagovornik eutanazije. Ne bih se (iz samilosti) libio da nekom prekratim muke.

Ako je to Greh - Spremam sam da podnesem Kaznu, kakva god ona bila.

Pod jednim uslovom - odluka mora da bude samo moja.

Ja ne bih nikad radio ono u sta nisam siguran, dovoljno je ovoliko koliko sam astrolog. Laughing

Eutanazija i mnogo sta drugo, oko cega nemam pojma, ostavicu da ne znam. Ali to ne znaci da ovakav kakav sam navodno nisam nemilosrdniji od tebe ili ma koga koji to kazu da bi mogli uciniti. Nikako, malo ljudi zna kako ce se ponasati u nekoj situaciji kad ona dodje. Bili deterministcki bilo po principu neodredjenosti, odredjeni.
Argus
CAPELLA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 4:13 pm
PostPost subject:
Reply with quote

boki wrote:

i kad se nesto dogodilo, i kad je davno zavrseno, nije moralo biti tako.

Tu se vec ti, cini mi se ne slazes sa mnom.

Tačno, tu se ne slažemo. Tu me iskustvo primorava da se pozovem da Murphyjev (metafizičar koji JOŠ UVEK nije dobio Nobelovu nagradu) 3. i 5. Zakon:

3. Ako postoji mogućnost da više stvari pođe naopako, ona koja izaziva najveću štetu će biti ta koja će poći naopako. Zaključak : Ako postoji najgore vreme da nešto pođe naopako, baš tada će i poći .

5. Šansa da hleb padne na namazanu stranu je direktno proporcionalna ceni tepiha.
Back to top
sasa
PELAGUS
PELAGUS

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 4:43 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Argus wrote:

3. Ako postoji mogućnost da više stvari pođe naopako, ona koja izaziva najveću štetu će biti ta koja će poći naopako. Zaključak : Ako postoji najgore vreme da nešto pođe naopako, baš tada će i poći .

Osim ako imaš trigone :ajoj: ... iznimke potvrđuju pravilo Laughing
Back to top
vagica
ALGORAB
ALGORAB

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 5:12 pm
PostPost subject:
Reply with quote

sasa wrote:

Osim ako imaš trigone :ajoj: ... iznimke potvrđuju pravilo Laughing

Smile Treba dostici trigone.
Back to top
View user's profile Send private message
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 5:36 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Cini mi se, moguce i da gresim, sada mi vec nikako nije jasno o cemu se ovde pise, da se prvo pitanje ovde ticalo cinjenice da se horarna rasirila po forumima i postala dominanti vid astroloskog tumacenja. Najiskrenije, van ovog foruma ne idem pa ne sudim o necemu o cemu nemam informacije, ali zato na isto nailazim svaki put kada ukljucim kakav alternativni TV program. 2008. godina je godina prevrata u tom smislu da se horarna (nekakva horarna astrologija) pojavila kao najkorisceniji metod TV "astrologa". I pre ove rasprave pomenula sam da su se pojavili ljudi koji su izmislili nekakve nove metode gde sa jednim jedinim papirom, ciju sadrzinu gledalac ne vidi, pokusavaju da odgovore sa da ili ne, a najcesce sa "resice se tada i tada". Ovo bi mene trebalo da pogodi daleko vise nego tebe Damire obzirom da se deklarisem kao tradicionalista. Kada je Dzon kretao u ovu pricu sigurna sam da mu cilj nije bio da bas svako ko procita deo njegove knjige moze sebe sutra da predstavi kao velemajstora horarne astrologije, a to se bas desilo i ja sam svedocila takvu titulu kojom je jedan poznati astrolog sebe pocastio pred auditorijumom, a za kojeg pouzdano znam da u horarnoj nije duze od godinu dana i da je po opredeljenju i vecem delu svog astroloskog rada moderni astrolog. Dzon je ovo sigurna sam uocio. Na njegovom cete sajtu videti izneto misljenje jednog od njegovih ucenika koji kaze kako je tek, posto je kurs zavrsio, shvatio koliko se to razlikuje od forumske horarne astrologije. I razlikuje se toliko da ne mozete da pojmite. Kada sam otvorila topik za odgovore na horarna pitanja ni na kraj pameti mi nije bilo da tu iznesem skolu horarne astrologije vec da ostale teme spasim od upada tipa "Aj' mi kazi please, hoce li mi se on javiti". Ko se seca pocetaka ovog foruma secace se i mojih stalnih intervencija da se licna pitanja ne otvaraju po temama jer forum tome nije namenjen. Kao sto se moze videti, topik je zatvoren, a razlog za to je nepopravljiva cinjenica da ljudi ne razumeju na koji nacin horarna funkcionise pa je zloupotrebljavaju. Kako je ova prica slozena i obimna nikada javno nisam zelela da je obrazlazem, ne zelim to ni sada. Ko me je detaljno pratio znace da sam vise puta upozoravala na neke stvari. Sto se Dzona tice, javno cu reci, da horarna koju je on izneo u svom udzbeniku nije i sva horarna koju on poznaje i koju prenosi na svoje ucenike. Ljudi su pogresno zakljucili da je dovoljno nju da imaju pa da krenu u prorocku misiju. To je daleko od istine i niti ta knjiga niti ovaj forum ne otkrivaju sve sto se o materiji treba znati da bi sebe mogao nazvati horarnim astrologom. To je tako daleko od istine, a daleko je i od svake mogucnosti da se ljudima isto i objasni. Nedavno sam na ovom podforumu imala upad ucesnika koji je na moju direktnu procenu da ne zna dovoljno da bi na pitanja mogla da odgovori ista dovela u pitanje ne samo moj autoritet nego i autoritet bilo kog tradicionalnog astrologa rekavsi "Ko uopste moze da bude autoritet u ovome". Ovakvi ljudi su odgovorni za stanje na koje se zalis, prepoznaces ih po svojatanju autoritetstva i negiranju istog kod bilo kog drugog. Najcesce su mladi ljudi u pitanju, veoma mladi. Ovo nije bila Dzonova namera i ovo nema veze niti sa TA niti sa horarnom koju on promovise, a ne promovise sve sto o tome zna, jer dobar deo cuva za svoju skolu i knjige koje pise. Inace, on u javnost nije izasao sa horarnom prvo vec sa knjigom uvoda u astrologiju, "Pravom astrologijom" u kojoj, na jednostavan nacin, govori o osnovnim principima TA i razlici izmedju nje i MA. Sama knjiga ima deo posvecen svim astroloskim granama. Njegova predavanja su bogata tematskom raznovrsnoscu, govorio je i govori o mnogo cemu i natalnoj i elekcionoj i pojedinim astroloskim tehnikama i elementima. Udzbenik horarne jeste prvi udzbenicki format, ali samo zato sto postuje tradicionalnu hijerarhiju astroloskih grana. Trenutno sprema udzbenik iz natalne, posle toga, verovatno slede elekciona i mundana sa svim njenim podvrstama. Dakle, Froli nije iskljucivo horarni astrolog, njegov je repertoar kompletan, ali se horarna primila zbog pomenutog udzbenika i cinjenice da se radi o najjednosatvnijem delu astrologije za ucenje. Ipak, ovde javno izjavljujem da to nije sve od horarne i da verujem da Dzon sve nije ni izneo. Licno, na ovom forumu, iznela sam samo mali deo onoga sto sama, privatno danas u radu sa klijentima koristim. Nenametljivo sam nekoliko puta ukazala na te izvore, nedavno bas u slucaju prognoze smrti necijeg oca kada sam se pozvala na pravila preptolomejskih dekumbitura. Ko je razumeo razumeo je. Ja nemam nameru da sve sto znam ovde i iznesem. Dodala bih jos da je horarna astrologija daleko od da-ne prognostike i da , zapravo, najcesce njena forma uopste nije takva. Nedavno sam na temi "Vezba cini majstora" iznela primer horarnog tumacenja koje sam radila klijentu ciji sam i natal radila i koji placa moje usluge vec 4. godinu. Taj sam horarac tumacila danima, detaljno, vracala se na natal, uocavala slicnosti sa njim i na kraju dosla do odgovora na koji sam veoma ponosna. Privatno, moji horarci cesto imaju duze obrazlozenje od necijih natalnih analiza, sve zavisi sta se i kako pita. 70% mog rada sa klijentima jeste natalna astrologija gde se horarna koristi uz natalne prediktivne cikluse ili samostalno uz natalnu analizu bez ciklusa. 30% jesu horarne konsultacije iskljucivo. Ljudi kada mi se obrate u najvecem broju traze natal i ja im to i pruzim. Uostalom, na mom sajtu jasno stoji sta sve moje usluge obuhvataju. Ovde pricam o sebi da bih se ogradila od ljudi koji se kite znanjem iz horarne astrologije, a sve sto su procitali jeste ono sto nam je Dzon prezentovao, cesto ni toliko, i ne zele da cuju i prihvate da to nije sve od horarne i da im takav pristup nece doneti slavu niti zadovoljavajuce rezultate. Dzonovi ucenici, sigurna sam, u svom radu koriste natal i to veoma. Recimo Oskar Hofman radi natale, specijalizovan je za medicinsku astrologiju. Radi i horarce, zapravo radi sve. Postoje jos neka imena koja iz odredjenih razloga ovde necu navoditi, ali Dzon je daleko od iskljucivo horarnog astrologa. On voli horarnu astrologiju, smatra je veoma korisnom i efikasnom, ali ona nije sve u njegovom radu. Problem su ljudi koji od toga dalje nisu mrdnuli, mada su po meni najveci problem oni sa kojima sam ovaj post i zapocela. Ipak, ja se zbog istih ne nerviram, ne znam mozda bi trebalo, ali kako sam low profile astrolog nemam ambiciju da menjam svet.
chiron
OCULUS
OCULUS

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 7:32 pm
PostPost subject:
Reply with quote

AstroSerbiana wrote:
2008. godina je godina prevrata u tom smislu da se horarna (nekakva horarna astrologija) pojavila kao najkorisceniji metod TV "astrologa". I pre ove rasprave pomenula sam da su se pojavili ljudi koji su izmislili nekakve nove metode gde sa jednim jedinim papirom, ciju sadrzinu gledalac ne vidi, pokusavaju da odgovore sa da ili ne, a najcesce sa "resice se tada i tada". Ovo bi mene trebalo da pogodi daleko vise nego tebe Damire obzirom da se deklarisem kao tradicionalista.

Baš to. Pa ja dodjoh na izvore jer je u mojoj glavi nemoguce da je to tako i dobro znam da nije tako. E sad da ja tako krivo krenem bez dobre rasprave nema šanse. Zato sam se deklarirao ove godine jasno: nemam ništa sa 060 astrologijom. Laughing niti sam ikada imao.

Hvala, vidiš nije loše da sam došao tu sa takvim ... ne ubijat glasnika sad. Laughing
Ma svi smo mi low-profile. Moja ambicija je bila i ostvarena. Radim kao i svi drugi, no zbilja posteno prema astrologiji, što eto, isključuje mnoge pojave. Možda i previše puritanski, ali ne zahtjevah to od drugih do sada, samo pokazati da se ne mora. Kad sam upoznao C. Harveya , jedina stvar koja me je zanimala - živi li on cijeli svoj život od astrologije. Živio je i ogdojio djecu i sve. Ja ne kanim biti ništa drugo do astrolog. Kako vidim nisam sam.
luche
Kolekcionar životnih lekcija

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 7:35 pm
PostPost subject:
Reply with quote

pa, svi učesnici prvobitne neprijatne situacije su dali neko objašnjenje, ostala sam samo ja...
najpre, chiron, moram reći da ni ja zaista nisam znala ko si... tek dan nakon mog posta sam to saznala... u tom trenutku, zaista sam smatrala da je neki zlonamerni nn došao na forum da pravi probleme, iako mi nije bilo posle jasno što me taj zlonamerni anonimni nn proziva zbog anonimnosti... Laughing a kako mi je mesec na ascedentu u vodoliji, i vrlo sam osetljiva kad je moja forumska porodica u pitanju, tako je i moja reakcija bila vrlo burna... sad već negde upoznajem tvoj specifičan način izražavanja, i shvatam da ti verovatno nije palo na pamet da ono što pišeš može zazvučati drugačije od onoga što si mislio reći, sem toga si verovatno verovao da znamo svi s kim pričamo zbog čega je tvoje očekivanje da ćeš biti shvaćen onako kako si zamislio bilo potpuno. nije meni nikakav problem izviniti se, samo bih volela da shvatiš razlog moje reakcije, i zašto je bila tako burna i lična. u odnosu na ono na šta sam mislila da reagujem izvinjenje svakako ne bi bilo potrebno, u odnosu na ono što si hteo reći, verovatno jeste. ukoliko je potrebno, svakako stoji.
bez obzira na sve, žao mi je što sam onako reagovala, a ne mudrije, najviše zbog svih ljudi ovde koji su meni dragi, a koji tebe poštuju i vole, i njima se ovom prilikom najiskrenije izvinjavam, i zbog njih najviše ovo pišem Smile

izvini i ti astroserbiana na ovoj, sa moje strane svakako poslednjoj digresiji, smatrala sam je neophodnom baš iz razloga pomenutih u poslednjem pasusu, izvolite nastaviti sa temom Smile
CAPELLA

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 7:42 pm
PostPost subject:
Reply with quote

...i živeli su sretno i berićetno.. Wink
Back to top
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Fri Feb 13, 2009 7:42 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Samo nemoj ono do kraja zivota da nas boki ne presretne Laughing
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija All times are GMT + 1 Hour
Post new topic   Reply to topic    Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Page 3 of 4
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Astro-art.net | Izrada horoskopa | Kontakt

Google

phpBB
Template by BMan1