Astro-art.NET :: Astrologija - forum :: View topic - Manzile, dodekatemorie i ostale zaboravljene sitnice
Welcome Guest: Register | Log in

FAQ | Search | Memberlist | Usergroups

Kombinacija

Znak: Podznak:

Saznajte svoj podznak!

Opisi znakova - Ovan Opisi znakova - Bik Opisi znakova - Blizanci Opisi znakova - Rak Opisi znakova - Lav Opisi znakova - Devica Opisi znakova - Vaga Opisi znakova - Škorpija Opisi znakova - Strelac Opisi znakova - Jarac Opisi znakova - Vodolija Opisi znakova - Ribe
.: Dopisni tečaj Astrologije :.
Manzile, dodekatemorie i ostale zaboravljene sitnice

Post new topic   Reply to topic    
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija Goto page Previous  1, 2, 3  Next
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 12:06 am
PostPost subject:
Reply with quote

Pa to ispada da je Nikola tradicionalista na kraju Wink

Last edited by AstroSerbiana on Sun Nov 30, 2008 12:32 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 12:14 am
PostPost subject:
Reply with quote

Tako nekako, valjda...ne zna ni on sta je stvarno, samo se vidi da je do daske pogubio konce i lupa ko' maksim po diviziji Laughing Laughing
Ima jedna razlika ipak - veli da nikako ne moze da provali kojem znaku da dodijeli 1.stepen(po njemu nulti Laughing )...kaze da jos mora uciti iz iskustva, pa ce nesto vec prikrpiti i tom djavoljem pocetnom mucitelju...smatra da on nekako ekstra naglasava planet koji se tu nadje Laughing
Njemu je inace 1 stepen od 1*00' do 1*59' i tako redom, pa svaki znak u stvari ima 29, a ne 30 stepeni Laughing
18. je djavolji, 22. obavezno znaci UBITI ili BITI UBIVEN,5. daje neodoljivu seksulanu privlacnost i sarm(5. polje,jel'te, ovo i nije tako tesko povezati Laughing ) a 2. je iz samo njemu znanih razloga proglasio za najmocniji, pa sta se tu nadje, tome kraljevske nekretnice nisu ni do koljena Laughing
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 2:16 pm
PostPost subject:
Reply with quote

ALMUGEA

Jos jedno od slucajnih dostojanstava koje moze da krasi neki planet u horoskopu. Smile
Direktno je povezana sa semom vladarstva koja je na ovom forumu predstavljena i objasnjena, ali nece biti naodmet ponoviti je sazeto, da bi se ovaj koncept lakse razumio.
Svjetlima su dodijeljeni znaci Le i Ca, musko SO muskom Le i zenski MO zenskom Ca(ljetni znaci+luminari). Najdalje od ova dva znaka su muski Aq u zenski Co(zimski znaci) gdje su toplina i svjetlost najslabiji tokom godine, pa su domicili velikog malefika SA koji sa svjetlima gradi opoziciju.
Ostali znaci su domicili planeta koje slijede haldejski niz, pa je slijedeci JU u zenskim Pi i muskom Sag(ispod sfere SA), zatim ide MA u muskom Ar i zenskoj Sco, i tako sve do ME koji ima domicil u znacima pored luminara.
Ova struktura dijeli zodijacki krug na dva dijela, solarni(od Le do Co) i lunarni(od Aq do Ca).
Almugea predstavlja situaciju kada se neki planet nadje u onoj vrsti odnosa prema jednom od luminara(kralju i kraljici) koju ima i u semi vladarstva - na snazi dobija upravo iz razloga sto je prema svom vladaru postavljen u prikladnu poziciju.
Postoje prema tome dva tipa Almugee - jedan u odnosu na SO, drugi u odnosu na MO.
Da bi planet bio u Almugei prema SO, mora da bude u znaku koji sljedi nakon SO, za MO vazi obrnuto.
Npr., JU kao vladar Sag je u cetvrtom znaku od SO u semi planetarnih vladarstava. Zbog toga, kada god se u nekom horoskopu JU nadje udaljen od SO 4 znaka, bice u Almugei. Recimo, SO u Ta, JU u Vi je tada u prikladnoj poziciciji i to mu daje odredjenu kolicinu slucajnog dostojanstva. E sad, koliku, to je pitanje...
Za MO vazi obrnuto - ovdje bi JU morao biti 4 znaka prije pozicije MO u slijedu zodijackih znakova, npr. MO u Co a JU u Vi.

Almugea je spomenuta i objasnjena kod Ptolomeja u Tetrabiblosu, a spominju je i uzimaju u obzir astrolozi sve do 17. vijeka.
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 6:22 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Ovo je kvalifikovana verzija pratecih planeta o kojima smo govorili dok smo analizirali Obamin potencijal za kraljevsku poziciju s tim sto postoje, kod Ptolomeja, dve varijante, okcidentalnost i orjentalnost od SO i orjentalnost od MO, odnosno, okcidentalno od MO. Sve su kombinacije ovde moguce s tim sto je bliskost aspekta ta koja ovim stvarcicama daje smisao.Almugea (pod tim terminom mi ovo nije poznato) je kvalifikacija ove stvari pa je zato zanimljiva. Inace, sve je ovo proisteklo iz egipatskih heliackih izlazaka (Egipcani su godinu pocinjali Sirijusovim heliackim izlaskom) koje su, znatno kasnije u istoriji, Grci do perverzija razvili prema osnovnim astroloskim principima i haldejskom poretku. Otuda sve ove silne varijante u teoriji. Vezano za ovo imamo i, vec pominjane, heliacke izlaske planeta i zvezda koji predstavljaju prvi izlazak nekog nebeskog tela pre SO posle vremena skrivenosti ispod horizonta u svitanje, odnosno, posle vremena izlaska iz spaljenosti, odnosno, Suncevih zraka, iznad horizonta. Tako, recimo, neko ko ima VE na asc pre svitanja SO prvi put posle perioda njene okcidentalnosti, imace daleko jacu VE od druge osobe sa istom pozicijom cija je VE orjentalna na asc, ali je to vec nekoliko dana posle prvog izlaska.

Pored heliackih ascenzija spominju se i ahronicke ascenzije, izlasci koji podrazumevaju situaciju u kojoj se neka planeta nalazi na asc u vreme SO zalazenja ili obratno, zalazi dok SO izlazi. Ova opozicija se smatra izuzetno snaznom.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 6:37 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Helijacki izlazak planeta...da li sam dobor skontao da je to slucaj kada je planet 15* ispred SO(orjentalnost)? Negdje sam procitao da su Grci standardizovali udaljenost da iznosi upravo toliko, posebno povoljna za superiorne planete.
Procitao sam da je iz slicnog razloga i ME dobio 15* Vi kao svoju egzaltaciju jer je na toj udaljenosti od SO(domicil u Le) izasao ispod zraka, a okcidentalan je.Pri tome je i u najprirodnijem odnosu prema SO(nikad dalje od njega od 28*) a i u skladu sa semom vladavine planeta.
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 6:51 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Postoji i podatak da se radi o 12 stepeni, pomenula sam ih kod athazera mada se ovih 12 stepeni odnosi na MO. Dakle, nema jedinstvenog broja, sve zavisi od planeta pojedinacno. Tu negde, oko 15 se krece, nebitno. Da bi proverio vidljivost moras imati ili neki solidni astronomski program ili, brate, ustanes pre zore pa pogledas u nebo Laughing Ja koristim "Starry night backyard", ali na netu mozes naci i skinuti demo verziju Stellariuma. Ima daleko manje performansi od Starry nighta, ali mu je grafika prelapa i sasvim je dovoljan da vidis zvezdu i planetu onako kako bi je u stvarnosti video golim okom.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 6:59 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Dok ne skinem taj Stellarium, mislim da cu ranom zorom ustajati da se nagledam planeta sto izlaze na istoku Laughing prirodno je najbolje... Wink
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 7:07 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Ovih veceri imamo predivan prizor ka zapadnom horizontu, negde posle zalaska SO. Konjunkcija VE i JU. Veceras je prizor bio nestvaran. VE sija velikim sjajem, onako kako prilici okcidentalnoj VE, malo iznad nje, vizuelno manje sjajan JU, ispred njih, jedno desetak stepeni i nesto nize ka horizontu, veoma mlad MO. Ne znam je li neko ovo video, prelepo je.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 7:16 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Nisam, na zalost. Vrijedi li isto to pomatrati i sutra vece? Cini mi se da sam zapazio na nebu dva neobicno sjajna objekta kad sam maloprije izasao napolje, ali to je bio trenutan, letimican pogled.

Last edited by cor scorpii on Sun Nov 30, 2008 7:19 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 7:18 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Mozes i sutra ovo videti s tim sto ce im se i MO pridruziti u konjunkciji. Ta dva sjajna objekta koje si video jesu VE i JU, a ne vanzemaljci. Laughing
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 7:27 pm
PostPost subject:
Reply with quote

He, he, nisu ni oni daleko... Laughing
Inace, kaze staro prorocanstvo Hopi indijanaca iz Arizone da ce veliki svjetski rat nastupiti onda kada "plava zvijezda" padne na zemlju - to neki tumace kao buduci pad internacionalne svemirske stanice( svjetli plavim sjajem zbog ugradjenih solarnih ploca koje joj obezbjedjuju energiju).
Znaci, kad cujes da se tamo gore kod njih nesto kvari i kaslje, znaj da ce Rusi uskoro krenuti u ofanzivu, u skladu sa prirodom Aldebarana/Antaresa Laughing
Mrs_Parker
RIGEL
RIGEL

PostPosted: Tue Dec 02, 2008 2:03 am
PostPost subject:
Reply with quote

Slucajno sam ugledala taj predivni prizor na nebu. Nisam nikada videla mladji Mesec. Very Happy
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Mon Dec 22, 2008 6:02 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Kako je MO putanja oko Zemlje elipticna njegova udaljenost varira i to se da zapaziti golim okom na osnovu posmatranja pozicije MO u odnosu na horizont. Tacka u kojoj je ovo telo najblize Zemlji naziva se perigejom, a tacka koja je najudaljenija od Zemlje u toku MO revolucije oko nje, naziva se apogejom. U najstarijim, hermetickim vremenima prve grcko-vavilonsko-egipatske astrologije, ove tacke su se smatrale izuzetno vaznim. Tacka apogeja je ono sto danas moderni astrolozi nazivaju Lilitom ili tamnim Mesecom s tim sto meni dostupne tablice ovog nepostojeceg objekta (jer se radi o nebeskoj tacki, a ne telu kako neki pogresno veruju) daju sasvim razlicite pozicije od onih koje se zasnivaju na hipotetickom nebeskom objektu. U toj prvoj astrologiji tacka apogeja nosila je jednu negativnu pretpostavku koja se simbolicki dovodi u vezu sa ogrehovljenjem u svakom smislu shodno demonskoj simbolici koju mitska Lilit nosi. Apogejski simbol covekovog greha ne svodi se samo na njegovu seksualnu i telesnu komponenetu vec ima daleko sire okvire i nije iskljucivo vezan za zenu. Zamisljena osa ove Meseceve elipse koja spaja tacke apogeja i perigeja i zamisljena osa koja spaja Meseceve cvorove, spajajau se svakih 6 godina. Zbog ovoga su drevni astrolozi smatrali ovaj planetarni ciklus osnovnim. Iz ovoga je sledilo i tumacenje ovog broja u zemaljskim i nebeskim pojavama i predvidajnjima. Razvijanjem ove numeroloske simbolike doslo se i od biblijskog broja zveri, ali to je neka druga prica. Ukrstanje ovih zamisljenih osa cvorova i perigeja i apogeja narocitog je znacaja imalo u heremtickim magijskim ritualima alhemijskog sadrzaja pa je njena primena u prakticnoj astrologiji izostala. Prema verovanju, razumevanje ovih ciklusa pripada samo posvecenim hermeticarima. Tako se vremenom ova prica izgubila. Kako apogejska tacka ima izrazito negativnu konotaciju perigejska nosi suprotnu simboliku coveka ciji razum nadjacava zudnje i porive palog coveka. Ove se tacke mogu posmatrati kao prenatalni i postanatalni ciklusi i ovde je vazno uociti da li ove tacke, pre i posle rodjenja, padaju na neke vazne natalne faktore. Recimo, prenatalni perigej Adolfa Hitlera ne zahvata niti jednu vazniju natalnu tacku, ali zato postnatalni apogej pada tacno na osu njegove IX i egzaktnu kontraantisciju sa natalnim MO. Apogejska tacka je ovde jaca od perigejske. Njegovo rodjenje jeste bilo blize perigeju, ali perigejski MO nije istaknut u njegovom natalu.

http://www.fourmilab.ch/earthview/pacalc.html

Link do kalkulatora ovih tacaka. Lilit o kojem moderni vole da mastaju je, zapravo, apogejska MO pozicija.
kvaka
ALGOL
ALGOL

PostPosted: Sat Jan 24, 2009 2:31 am
PostPost subject:
Reply with quote

Trebalo bi o ovome obavjestiti Stojanovic Nikolu i reci mu da "njegova teorija zodijackih stepena" nije niti njegova, niti jedinstvena, kako on to iz neznanja misli i tvrdi...
sta da radim, morao sam ga spomenuti, covjek je moj omiljeni lik iz crtaca Laughing

Ovde nam se nudi vise mogucnosti sto bojim se nije dobro zbog iskljucivosti.
Recimo:
1.NS ne zna nista o ovome
2.To sto je NS uradio je dobro s tim sto on ni ne zna da je neko pre njega to uradio bolje.
3.To dalje znaci da je ono sto NS radi dobro
4.Onda mu nije mesto u crtacima.
5.Ako se s ovim vratimo na pocetak vidimo da je NS 'samo' modifikovao nesto sto funkcionise.
6.Dalje moze da se vidi da je NS na dobrom putu i da ce otkriti nesto otkriveno, sto se ponekad u nauci i desava. Sinhronicitet moze biti:o)

Ne znam gde ce da nas odvede omalovazavanje onih koji nisu ovde? Propaganda i marketing poznaju te rabote. Samo onda ce se i odavde zatvoriti pun krug poput NSa. Samo sa druge strane Surprised)

Ja nisam ovde zbog toga. Samo sam hteo da ukazem na par sitnica kako bi zadrzo sagovornika Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sat Jan 24, 2009 10:51 am
PostPost subject:
Reply with quote

kvaka wrote:
Trebalo bi o ovome obavjestiti Stojanovic Nikolu i reci mu da "njegova teorija zodijackih stepena" nije niti njegova, niti jedinstvena, kako on to iz neznanja misli i tvrdi...
sta da radim, morao sam ga spomenuti, covjek je moj omiljeni lik iz crtaca Laughing

Ovde nam se nudi vise mogucnosti sto bojim se nije dobro zbog iskljucivosti.
Recimo:
1.NS ne zna nista o ovome
2.To sto je NS uradio je dobro s tim sto on ni ne zna da je neko pre njega to uradio bolje.
3.To dalje znaci da je ono sto NS radi dobro
4.Onda mu nije mesto u crtacima.
5.Ako se s ovim vratimo na pocetak vidimo da je NS 'samo' modifikovao nesto sto funkcionise.
6.Dalje moze da se vidi da je NS na dobrom putu i da ce otkriti nesto otkriveno, sto se ponekad u nauci i desava. Sinhronicitet moze biti:o)

Ne znam gde ce da nas odvede omalovazavanje onih koji nisu ovde? Propaganda i marketing poznaju te rabote. Samo onda ce se i odavde zatvoriti pun krug poput NSa. Samo sa druge strane Surprised)

Ja nisam ovde zbog toga. Samo sam hteo da ukazem na par sitnica kako bi zadrzo sagovornika Smile

1. Prof. Astrologije(tako on sebe naziva) morao bi da je makar nacuo nesto o monomoiriji, a da o njoj NISTA ne zna je neprihvatljivo - ako vec "jeste" prof Rolling Eyes Laughing
2.On nije "uradio" nista, no je proizvoljno lupio i sretno ostao ziv, zahvaljujuci svom lupardanju. Znas, pametan covjek i astrolog koji je citao malo vise sa takvim likom nece ni ulaziti u raspravu, jer vidi da je ona unaprijed kao ravnopravan dijalog nemoguca, prosto zato sto je Nidzo protivnik koji mora jos mnogo da uci da bi uopste mogao razgovarati na nivou prave astrologije. Svako ko mu je protivrjecio bio je banovan sa foruma(i sam sam jednom pokusao da mu skrenem paznju na neke stvari, na osnovu mog skromnog znanja).
"Njegova teorija" Laughing stepena zodijaka nije neki genijalno - intuitivni pronalazak i u tom smislu neko "poboljsanje" vec postojeceg - monomoirije i njegove nebuloze polaze od potpuno razlicitih premisa i zbog toga su nesravnjive, kako na teorijskom, tako i na prakticnm nivou.
3.Ne cini time nikakvo dobro - ako je vec cuo za ovakvu podjelu, trebalo bi da ima malo postovanja, dostojanstva i hrabrosti pa da napomene da je svoju teoriju zasnovao na tom i tom, sto su drugi,davno prije njega vec znali i usavrsavali itd. a ne da krajnje arogantno na svom sajtu napise kako je to "njegova teorija" Question
Misli li on da drugi ljudi nista ne citaju, da ne postoje prave astroloske knjige, istorija astrologije, itd? To sto je on u tom smislu zaostao, ne znaci da su svi ljudi neobavjesteni...
4. Mozda je crtac neprikladno mjesto za njega, ali u jednoj urnebesnoj parodiji o modernoj astrologiji on bi bio definitivno jedan od glavnih likova(kad bih ja birao glumacku ekipu Laughing )
5. Vidi objasnjenje pod tackom 2.
6. Komentar suvisan Rolling Eyes
7. Ovim je za mene svaka dalja rasprava o Nikoli Stojanovicu zavrsena. Wink

Last edited by cor scorpii on Sat Jan 31, 2009 2:43 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija All times are GMT + 1 Hour
Post new topic   Reply to topic    Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Astro-art.net | Izrada horoskopa | Kontakt

Google

phpBB
Template by BMan1