| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
boki SPICA

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 1:22 pm
Post subject: |
|
|
| merkur wrote: | Zeleo bih da kazem samo par reci o determinizmu i smrti u astrologiji.
Dva coveka za koje se najvise vezuje astrologija na ovim prostorima su Dupor i Milekic.
Dupor je u jednoj svojoj knjizi dao astrolosku analizu zadnjih dana jedne mlade partizanke, gde pokusava da proceni da li je mogla da prezivi te dane, ko obrati paznji videce da je njegov zakljucak da nije mogla, postoji jos slicnih primera koji su rasuti po njegovim knjigama.
Za Milekica kruzi prica da je predvideo sopstvenu smrt.
Dva najveca MA astrologa, nisu imala problema da pricaju o smrti iz horoskopske karte.
Sad se postavlja pitanje, da li astrolozi ne zele da pricaju o smrti zato sto je to tabu, nekorisno ili zato sto ne mogu da procene kad bi to moglo biti.
Meni se cini Boki da tvoj problem sa determinizmnom nije astroloski vec religijski, jer cak i psiholoska astrologija ima u sebi trun determinizma, jer kaze da je nas karakter nasa sudbina, a posto ga je skoro nemoguce promeniti, sledi i da je vecina dogadjaja fiksna, tj. determinisana. Tvoja prica negira celu astrologiju, a ne samo TA. |
Bas sam htio prikaciti ovo o determinizmu gdje se vrlo razlozno prikazuje razlika intenziteta njegovog, kad ti postavljas pitanje koje je na mjestu!
| Quote: | PRETPOSTAVKA O DETERMINIZMU
Problem slobode
Potpuna sloboda izbora znači da možemo učiniti bilo što bilo kada, zbog čega nije moguće predviđanje ponašanja. No iz iskustva znamo da se ponašanje može prilično dobro predviđati.
Pretpostavka o mogućnosti predviđanja ljudskog ponašanja – to znači da ponašanje ima određene uzroke, a samim time čovjek nije slobodan u izboru svojih postupaka.
Bez prihvaćanja pretpostavke o determinizmu nema ni znanosti o ponašanju.
Determinizam
Najjednostavnije, determinizam znači da ako se pojavi uzrok A, tada će slijediti posljedica B.
posljedica = f (uzroka) - matematički jezik
reakcija = f (podražaja, organizma) ili
ponašanje = f (okoline, osobine, psihološka terminologija
Na ponašanje utječu različiti uvjeti i vrlo je teško odrediti koji će od njih prevagnuti u određenom trenutku, što otežava naša predviđanja. Također, neke od varijabli su unutrašnji uvjeti (varijable osobe ili organizma), koji nisu pristupačni izravnom opažanju vanjskih promatrača.
«Sloboda» se stoga često svodi na nepredvidljivost.
Postoji nekoliko shvaćanja o determinizmu:
1. TVRDI DETERMINIZAM. Kad bismo znali dosta toga, imali mnogo podataka, možda bismo mogli predvidjeti sva ponašanja osobe s matematičkom preciznošću. Ova hipoteza je neprovjerljiva jer nikad nemamo sve potrebne podatke. To je samo ideal.
2. MEKANI DETERMINIZAM. Neka su ponašanja determinirana, a neka nisu. To je možda najgori pristup, jer ne daje pravila prema kojima možemo znati je li neko predviđanje točno ili netočno (ne znamo je li neko ponašanje jednostavno «slobodno» ili možda još ne poznajemo sve varijable koje ga određuju).
3. PROBABILISTIČKI DETERMINIZAM. Ako možemo predviđati s razmjerno visokom razinom vjerojatnosti da će se ljudi u određenim uvjetima ponašati na određeni način, vjerujemo da nam je predviđanje prilično uspješno (tako inače rade osiguravajuće kompanije). Pritom pomaže i inferencijalna statistika. Ovakav pristup ne znači poricanje
determinizma, već je realistično priznanje pogrešivosti znanosti i znanstvenika.
|
Negdje izmedju tacke 2 i 3 je moguce biti u astrologiji. Ono sto ja sumnjam je da su TA pod tackom 1, vise idu ka tvrdom determinizmu.
Odlicno sto si stavio ovo oko Dupora i Milekica. Jeste, oni su pricali oko smrti katkad, ja sam rekao kad ce mi baba umrijeti recimo jer sam nesto petljo oko bratovog horoskopa a on bio najvise vezan za nju itd. Ali ne metodom koja stoji uvijek na raspolaganju, sto bi bio najtvrdji moguci determinizam i sve bi bilo unaprijed odredjeno i sa neba bi se vidjelo, vec subjektivnim koje je ukljuceno kroz ovaj mekani determinizam.
Goran je bio svjestan smrti, stalno je pricao o njoj, zato sto mu je genetika izmedju ostalog nosila neke jako opasne bolesti. Posebno u zadnjim godinama jer je operisan krajem 90 ih, i prostom logikom bez horoskopa to je bila vjerovatnoca.
Isto znam da je nekim ljudima zaista prorokovao da ce se desiti smrt kao sto je i bilo. Jer su bili iskljucivi poslusnici tvrdog karaktera, poput nekih krimosa i sl. ko se maca latio od maca ce poginuti. Ali ne kao pravilo. On je tvrdio vise puta nikad se astrologija ne moze nauciti kao pravilo niti biti statistika, iako ako se spozna karakter moze se mnogo sta vidjeti, odnosno ljudi postati proroci onoliko koliko im je dato a ne da budu tako sto ce im neko dati tajno znanje a koje je nepogrjesivo itd...TA ide metodom vise. A to je razlika.
Drago mi je da si se ukljucio. _________________ www.svetosavlje.org |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 1:29 pm
|
|
Pogresno boki. Niko ne predvidja nista sa matematickom preciznoscu u TA. Na nekoliko mesta to je jasno implicirano Kod Ptolomeja i Lilija. To sto su tehnike brojne i, naizgled, komplikovne ne znaci to o cemu ti govoris. Uvek se rasplicu iz osnovnih postavki koje se ticu svetala i SA, kada je smrt u pitanju. Godine alkohodena, ako na to mislis, povezane su sa terminskim podelama zodijaka, a ne sa egzaktnoscu o kojoj ti govoris. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
boki SPICA

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 1:36 pm
|
|
| Quote: | | Meni se cini Boki da tvoj problem sa determinizmnom nije astroloski vec religijski, jer cak i psiholoska astrologija ima u sebi trun determinizma, jer kaze da je nas karakter nasa sudbina, a posto ga je skoro nemoguce promeniti, sledi i da je vecina dogadjaja fiksna, tj. determinisana. Tvoja prica negira celu astrologiju, a ne samo TA. |
E da.
Svakako psiholoska astrologija ima determinisanost. Ali ima i slobodu koju ostavlja covjeku. Prosto, religijski ili astroloski, determinizam je takav kakav jeste.
S tim da religija, i moja misao kroz psiholosku astrologiju, kazu moguce je Pokajanje! A to je spas, ne samo na nebu nekom buducem, nego i u ovom zivotu ovdje. Totalni zaokret ima Savle kad postaje Sveti Pavle, pa da sad herezu napravimo pa pretpostavimo da je imao recimo SA 90 MA, sto govori i o sadistickom spram drugih ljudi, i o trpljenju i muci od drugih ljudi, zavisno sa kog aspekta gleda ljude, zivot, dal kao nevjernik ili vjernik.
Odnosno, recimo Djindjic ako treba da bude ubijen, ako mu je to zivot, on sam takav jer dira dje je najopasnije, pa samim tim trosi energiju koju mu je Bog odredio kroz neko poravnanje, onda mora biti ubijen. Ali nikako da znaci da je morao bas 11 marta 2003 godine, kako u najboljem slucaju detrmnisanost TA bi rekla, no je mogao dan prije ili kasnije, ili mjesec dana kasnije, ili mozda, jer rijetko kad je drugacije - mozda nikad, ako promjeni svoje misljenje o svom dosadasnjem nacinu zivota. Posto religija kaze moguce je spasenje.
Meni je tome psiholsko najblize. Dovoljno je tren duze zivjeti, mozda se covjek Pokaje, a to je drasticna promjena.
Da, Milekic je tvrdio kad covjek udje u perfektno vise vrijeme ne postoji. Astrologije nema na nivou kao sto je znamo, a mozda ni nikako. _________________ www.svetosavlje.org |
|
| Back to top |
|
 |
boki SPICA

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 1:42 pm
|
|
| AstroSerbiana wrote: | | Pogresno boki. Niko ne predvidja nista sa matematickom preciznoscu u TA. Na nekoliko mesta to je jasno implicirano Kod Ptolomeja i Lilija. To sto su tehnike brojne i, naizgled, komplikovne ne znaci to o cemu ti govoris. Uvek se rasplicu iz osnovnih postavki koje se ticu svetala i SA, kada je smrt u pitanju. Godine alkohodena, ako na to mislis, povezane su sa terminskim podelama zodijaka, a ne sa egzaktnoscu o kojoj ti govoris. |
Ako ne predvidjate matematickom preciznoscu nista, ili se bar ne trudite, odnosno ako kazete da imate brojne tehnike, ako se u njima kako kazes sve rasplice, onda metoda nemate u mjeri kojoj govorite i onda vi sudite licnim, i onda ste vi blize nama kao subjektivni ljudi koji se nekad drze metoda, a nekad ne, ili kako
Ali ipak imate tacke smrti, misao koja pravi cilj sebi - odrediti duzinu zivota. Metodolosku misao pa bila ona pretpostavka ili uvjerenje ili mogucnost ma kakva. _________________ www.svetosavlje.org |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 1:56 pm
|
|
Tacka smrti ima veze sa prvobitnim principima planeta, iz njih se sve ravija, jezik jeste precizan, ali zakljucak nije. Kao da MA nema metodu kada pokusava ovo pitaje da odgonetne. Arapi su to svodili na "ne izgleda dobro jer su vladari tripliciteta svetla doba rodjenja kadentni". Predikcija, astroloska i svaka druga, koja ne proizilazi iz naucnog zakljucivanja, ima veze sa prirodom vremena. I o tome Origen govori kada raspravlja o ontologiji ovog fenomena. Svaka egzaktnost tehnika je okvirna uputnica i u starim tekstovim gotovo uvek stoji da ce se predikcija obistiniti ako je volja bozija. Ovim se ogradjuju od krutog determinizma sa svim mogucim implikacijama njegovog tumacenja. Ja sam negde ovde i rekla da je astrologija rabota sa puno prometa, a malo zarade. Nisam opterecena predikcijama niti se moj rad na njih svodi. Daleko od toga. I nisam samoljubiva toliko da verujem da sve mogu pogoditi niti za tako necim tragam. Svaka je astrologija delom i prediktivna pa i nauka je takva, ali niko ne pretenduje na njenu iskljucivost. Zao mi je sto Domagoja nema da ponovo prica o konceptualnoj povezanosti prirode vremena i dva casovnika o kojima je govorio. Ono sto mi radimo kada radimo predikcije jeste traganje za tom vezom izmedju dva casovnika koja je, po prirodi stvari neraskidiva. Uociti tu vezu nedvosmisleno i jasno je retko iskustvo. TA ima tehnike detaljnije i bogatije od MA za ovo, ali to ne zanci da na determinizam gleda kruce. Toliko sam puta ponavljala da se horarna pitanja ne postavljaju cesto, da se ista ne ponavljaju, da se ne pita za banalnosti. Na kraju sam topik morala i da zatvorim jer ljudi ovo ne mogu da razumeju. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
boki SPICA

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 2:06 pm
|
|
Evo meni sudbine, stigla mi svastika, moram ici.
Domagoj fali uvijek, mada je to razjasnio dosta.
No da mi je Damira Jovetica nagovoriti da svrati, bila bi prava stvar!
Evo imam nesto o casovnicima, dualizmu, monizmu, Lajbnicu, Dekartu, Platonu i ostalim:
| Quote: | ZAGONETKA ODNOSA IZMEĐU UMA I TIJELA
Razlikovanje tijela i uma nalazimo još kod Platona (400 g.pr.Kr.), zatim u kršćanstvu od sv. Augustina (oko 300.g), zatim kod Descartesa (17.st.).
«tijelo» – fizikalno, materijalno, ograničeno u vremenu, prostoru i veličini, može se
objektivno opažati
«um» - subjektivan, izravno poznat samo osobi koja ga posjeduje, neograničen u fizikalnom
smislu, možda vječan
O odnosu između uma i tijela postoje dvije vrste suprotstavljenih shvaćanja:
1) dualizmi (um i tijelo su kvalitativno različiti)
2) monizmi (um i tijelo su kvalitativno isti)
Dualizmi
1. INTERAKCIONISTIČKI (KARTEZIJANSKI) DUALIZAM. Razvio ga je Descartes.
Um i tijelo su kvalitativno različite kategorije, nematerijalno i materijalno. Ono što čini
tijelo ovisi o umu. Između tijela i uma postoji uzročan odnos. Do interakcije te dvije
supstance dolazi u epifizi. Svjetlosna energija dolazi do oka i aktivira «duhove» (spiritis),
a oni se odražavaju u mozgu preko epifize kao glavnog zrcala. Ovisno o tome gdje se
«duhovi» reflektiraju, dolazi do tjelesnih pokreta. Te duhove danas bismo nazvali
živčanim impulsima. Izraz refleks potječe od Descartesove «refleksije duhova».
Životinjsko ponašanje je potpuno refleksno, dok je ljudsko uzrokovano i voljom.
Problemi s ovom teorijom: epifiza nema funkciju koju joj je namijenio Descartes; kako
toliko različiti um i tijelo mogu biti u interakciji; kako nematerijalni um može izazvati
ponašanje; kako um može pokrenuti tijelo ako nema nikakve energije?
2. PARALELNI DUALIZAM. Predložio ga Leibnitz. Ne ulazi u nejasno područje kako
um može imati uzročnu ulogu u ponašanju. Pretpostavimo da dva atomska sata
namjestimo na isto vrijeme jedan pored drugog i pustimo ih da vode svoje odvojene
živote. Kad god pogledamo na prvi sat, moći ćemo reći što nam pokazuje drugi. Kao što
prvi sat ne djeluje na drugi iako pokazuju isto vrijeme, tako ni um ne utječe na tijelo da se
ponaša na određeni način iako se ta zbivanja uvelike podudaraju. Priznaje dvojako
postojanje misaonog i tjelesnog života te korelaciju između iskustva i ponašanja, no ne
pokušava odgovoriti na pitanje kako oni mogu utjecati jedno na drugo.
Metode za proučavanje misaonih aktivnosti razlikuju se od metoda za ispitivanje
tjelesnog ponašanja (metodološki dualizam).
Monizmi
Postoji samo jedna «tvar» koja nadilazi um i tijelo. Problem interakcije uopće ne postoji, jer ne postoje dvije različite supstance koje bi bile u dodiru.
1. MENTALISTIČKI (IDEALISTIČKI) MONIZAM. Potječe od Berkeleya. Ne moramo
pretpostavljati postojanje vanjskog svijeta ako je sve znanje o njemu proizašlo iz našeg
iskustva. Ako svijet znamo samo na temelju naših iskustava, možda je iskustvo jedino što
doista postoji.
Hume predlaže još isključivije shvaćanje – solipsizam. Postoji samo jedan um, a ostali
umovi su samo iskustvo tog jednog uma, kao što su i vidljivi predmeti iskustvo istog uma.
Nema fizikalnih predmeta, nema tijela, nema drugih umova. Um ne bira svoja iskustva,
ona se naprosto događaju. Problem uma i tijela uopće ne postoji, jer postoji samo um.
2. MATERIJALISTIČKI MONIZAM. Jedina stvarnost je ona materijalna. Um je jedan
oblik funkcioniranja mozga. Tijelo (osobito živčani sustav) tako je izgrađeno da je svijest
jedna od njegovih funkcija. Ta funkcija ne uzrokuje pojavu ponašanja, no ponašanja su
uzrokovana djelovanjem živčanog sustava.
Teorija neuralnog identiteta – oblik materijalističkog monizma. Materijalni živčani
sustav se može shvatiti na dva načina, kao dvije strane istog novčića. Fiziologov opis
mozga i osobno izvješće o vlastitom iskustvu su simbolički opisi iste stvari, samo iz
različite perspektive i različitim jezicima. Ponekad se naziva i teorija dvostrukih aspekata,
jer je riječ o dva načina gledanja na mozak.
Za svaki svjesni misaoni čin postoji odgovarajuća moždana aktivnost, no ne vrijedi
obratno (znači, nismo svjesni svega što se zbiva u našem živčanom sustavu).
|
_________________ www.svetosavlje.org |
|
| Back to top |
|
 |
merkur ALGORAB

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 2:11 pm
|
|
Boki par opaski.
Milekic ti je bio prijatelj i ucitelj, a nije imao problema da astroloski govori o smrti, sam si pokusavao i delom bio uspesan u predvidjanju smrti. Priznajes da determinisanost postoji u svakoj astrologiji.
Tako da tebi u stvari ne smeta gledanje smrti, ni determinisanost, vec ti smeta recnik koji koristimo i metode koje koristimo.
Navescu ti primer koji Froli nudi u jednoj svojoj knjizi. ( Ne secam se svih detalja, ali oni nisu za ovu pricu ni previse bitni)
Prica se vodi o veoma uspesnoj i gramzivoj zeni, sta ce joj se desiti kad neki signifikator dodje na Algol. Prvi zakljucak je nesto lose, od ozbiljne finansijke krize, do ozbiljnih telesnih problema. Medjutim zena nije imala ozbiljnijih problema, zasto?
Nekoliko godina ranije, u toku jednog kriznog perioda shvatila je da joj zgrtanje para nije navaznija stvar u zivotu i pocela je da zivi duhovniji i ispunjeniji zivot, kao posledica, Algol nije morao da deluje preterano jako.
Kao sto vidis u praksi ne postoji fiksni determinizam i slobodna volja osobe je ukljucena u analizu. |
|
| Back to top |
|
 |
Mrs_Parker RIGEL

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 4:27 pm
|
|
| boki wrote: | | Da, Milekic je tvrdio kad covjek udje u perfektno vise vrijeme ne postoji. Astrologije nema na nivou kao sto je znamo, a mozda ni nikako. |
Ovo je za mene istina do koje sam ja dosla ne znajuci da i neki drugi misle isto. To je ono "prevazilazenje natala". Astrologija moze davati predikcije, moze "raditi" samo kod neprobudjenog coveka, coveka ogranicenog vremenom, prostorom i materijom i svojom projekcijom istih. Da bi se covek probudio, prvo mora umreti i tada svoj natal ostavlja za sobom, on prestaje imati bilo kakvu funkciju, ne odredjuje vise ni karakter, a kamo da se mogu davati na osnovu njega bilo kakve predikcije, jer covek nije vise "sa ovoga sveta". Vibracija njegove duse i uma je tada iznad vibracija stvorenih planeta i zvezda, ili jednostavnije receno, u ravnima se ne doticu. On je tada i finije vibracije od bilo kojeg palog andjela koji nema zakonitosti za tu finocu.
Astrologija je stoga limitirana covekovim stanjem duha. _________________ na putu do Neptuna |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 4:42 pm
|
|
U vremenu dodala bih. I to je ona transcedencija koju "manja misterija" nikada ne prelazi jer svako znanje iza nje prestaje. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
boki SPICA

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 6:19 pm
|
|
| merkur wrote: | Boki par opaski.
Milekic ti je bio prijatelj i ucitelj, a nije imao problema da astroloski govori o smrti, sam si pokusavao i delom bio uspesan u predvidjanju smrti. Priznajes da determinisanost postoji u svakoj astrologiji.
. |
Nemam sta da priznam, to je ocigledno. Determinisanost postoji u zivotu, samim tim i u astrologiji. Samo je pitanje mjere, koliko ko vjeruje da mu je sve predodredjeno. Znam da cu umrijeti jednom, kaze mi tako nadmocno zivot. I tu nema skrivanja. Ali ima pregovaranja na nekom nivou, sa samim sobom, hocu li zivjeti destruktivnije ili benignije, tren vise ili manje samim tim, a to je nekad kao vjecnost, narocito ako je taj tren sadrzajno jak, ako tad zapravo prvi put i progledas u svom zivotu. To su finese zivog duha, empatije, njeznosti, zagrljaji, dok TA mi lici na grubu tetu koja ide u orbisu kuda brodi i smrt. A to znaci, narocito u moralnom smislu, da sam dosad vise puta umro, i nanovo se rodio ako sam jos uvijek ziv kroz pokajanje svoje, a TA me je jedno desetak puta bezecovala da me sa'rani zivog dok sam se ja lomio. Znas, niko mi otud, iz tog fatuma ne pruza ruku.
Pa iako najdalje za stotinjak godina cu krepati, pitanje je kako cu prozivjeti. Kao neko ko nece da vidi tako nesto ili onaj ko ponekad i pogledne, stane, porazmisli cemu sve. Narocito cemu sve, ako sam ko masina navijena, ljubim, placem, volim, tugujem, tacno toliko i toliko puta i ajde zdravo; ili bar za jedan poljubac vise mogu promjeniti na bolje?... bar za jedan poljubac vise sto cu ga otkinuti sa fatalisticke presude mog zivota - vjerujem ja. A to je vec pobjeda nad onim animalnim koje se nista ne pita, nego i ubija i ljubi sve zivo sto mu na put stane onako s reda. U to astrologija determinizma gleda najvise, a to mi smeta. Narocito sto znamo sa ogromnom sigurnoscu da je TA, iako je imala ona 4 elementa, iako su ih definisali moji dragi filozofi, ipak nije bar 4999 godina od 5000 ako toliko navodno astrologija postoji - gledala u gresnost i palost covjekovu, njegovu manu karakternu i kako da je poboljsa, kako da bude bolji covjek, jer nije poznavala psiholosko iz 20 vijeka, koliko je gledala svo vrijeme na neko 6 ili 12 polje, na malefika u 8, na losa svjetla, bolestine i katkad u dobar tranzit da to malo produzi. Jer zivot je takav, okrutan, umiralo se od upale pluca nekad, a od obicnog povjetarca krsta su probadala, a uz noge jezom kostobolje smrt se sama uvlacila. TA je navucena mozda i neizlijecivo na cemer i jad, cak ni krikovi se u njoj vise ne cuju. Meni je nekako zao, iako ona sazaljenje nikakvo ne treba, ko neki SA u Ca je, svasta se nagledala, a nikako da skonca, mrcina vise koja ne zna cemu bi koga poucavala, ona mudrica negdasnja koja danas moli za Smrt.
TA iako je mogla poznavati psiholosko iz 4 elementa, nije ga primjenjivala u daljoj razradi skoro pa nimalo a da znamo mi koji je ne poznajemo toliko. I mozemo mi da pricamo sta hocemo prvih puta Liz Grin je pokusala to uraditi sa knjigom o Saturnu ( koju sam malo listao ), pa iako je vise upropastila, tada je nesto zametnuto kako bi trebalo poceti sa nekim manjim izuzecima rijetkih autora prije nje. A onda je za mene licno Astrologija dobila svoj smisao sa pojavom Gorana Milekica i njegove psihologije koja je direktno od najvaznijih svjetskih mislilaca uzeta kao premisa, da najprakticnije kroz njegovo neprestano promisljanje o zivotu, zazivi. Pa ako cemo, ta stara Astrologija se najvise obradovala Goranu Milekicu, on je bol najbolje osjetiti mogao, on je i vaskrsao i dao joj novi zivot. Poklanjajuci joj svoj.
| Quote: | | Tako da tebi u stvari ne smeta gledanje smrti, ni determinisanost, vec ti smeta recnik koji koristimo i metode koje koristimo. |
Uglavnom, pa skoro strogo mi smeta gledanje smrti. To je ruzna stvar, sem ako je ne znam kakav slucaj u pitanju, ko to oko moje babe, imala zena 75 godina tada, sama sa djedom na selu zivjela, svakog vikenda kad bi joj dosli oprastala se sa nama misleci da nas nece vise vidjeti, operacija katarakte, oce li joj srce izdrzati anesteziju, pa zbog toga vise...
Nisam gledao cak ni u ekonomsku krizu jer me ne interesuje tako nesto, pa cesto ni ljudima kad ce zaraditi para vise nego sto im je potrebno za puko prezivljavanje, koliko kako ce obradovati svog voljenog, oprostiti mu, prigrliti ga, popraviti se i sl. A obicno ono u sta ne gledam tesko i da cu pronaci.
Smeta mi sto tako jako je imenovana cijela oblast u TA - duzina zivota, tacka smrti i sl. Prosto organski se grozim. Smeta mi sto se to malo - malo provlaci, medju ljudima. Bez nekog ozbiljnijeg razloga.
I to samo zbog jednog, ja o smrti neprestano mislim, od kad sam se rodio, ja sam Hercegovac, metafizicar, a to nam je u krvi. Svaki dan vidim u najmanjem problemu smrt, raspadanje zbog pada covjeka. A ljudi koji hoce da je vide poput ovoga u TA zapravo ne misle o sustini i toj teskoj oporoj rijeci, oni je racunaju skoro iz zelje da je nadju. Ako je ne nadju skoro i da ne postoji. Prosto, metafizika moga duha to ne priznaje, a ona je od svih ukletih pjesnika do jevandjelista, uzimala svoje potke. Ali samo svojom glavom zakljucak cinim, samo svojom savjescu a ne iz nekog metoda kojim upravlja ko zna ko.
Ja od samog starta, nemam lakog horoskopa. U svakom sam zadovoljavajuce omanuo, uvijek mi je zivot bjezo, iznenadjivao me. U svakom sam horoskopu morao dati nesto svoje, jer mi Astrologija samo tako davala. Kad je od mene uzimala da bi zivjela. Ostarila me kraduci moju mladost.
| Quote: |
Navescu ti primer koji Froli nudi u jednoj svojoj knjizi. ( Ne secam se svih detalja, ali oni nisu za ovu pricu ni previse bitni) |
Drago mi je za tog momka, ako je tako poceo da misli. Prosto nacin kako je to prenio, ko se na to primio, kakav im je recnik, bez imaginarnog, bez toplog ljudskog, kako uopste ljudi diskutuju sa njegovim razumjevanjem TA, nekako mi nije ljudski. Iako ima spike tu, tona zapravo nema. Ko lonci niz stepenice, šarada niz La Ramble u Barseloni, ili ko Amerikanci kad te sa smjeskom obicajno pitaju How are you misleci ko zna na sta pri tom.
Svasta nesto nekad mislim, ali rijeci tudje savrseno cujem kad god ih ocu cuti, u tome je moj dar vazdusnih trigona, mjeru energije tako osjecam, ni uzdah, a kamoli neciji zarez mi ne moze proleceti. A u njegovim mislima nema ni spekulativnog cak kako bi moglo biti najlakse od svega jer to osjeca pomalo, koliko neceg bezidejno jalovog. Ni smrti ni zivota zapravo.
Mada, da vidimo, jos je mlad, mozda ga tolicki determinizam i izda jednog dana pa vam tu rajsku astrologiju ipak drugacije pojasni. A ne iz apokrifa Enohovog, jer kad hoces da se uhvatis najjaceg, onog prvog sto treba da bude tvoje polaziste, a to prvo tako veliko te izda, sumniva je rabota. Prosto, Astrologija sve trpi, ali nedarovite ljude nikako i mislim da nema vece kazne za nekog ko hoce njome da se bavi, a da je ne cuje uopste. _________________ www.svetosavlje.org |
|
| Back to top |
|
 |
boki SPICA

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 6:22 pm
|
|
| AstroSerbiana wrote: | | Na kraju sam topik morala i da zatvorim jer ljudi ovo ne mogu da razumeju. |
Vidis nisam znao za horarnu, a ja ti onomad piso na pp da to ucinis pod hitno a ti vec uradila. Vala svaka ti se dala, junacki si to ucinio/la.  _________________ www.svetosavlje.org |
|
| Back to top |
|
 |
vagica ALGORAB

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 7:04 pm
|
|
Smeta mi sto tako jako je imenovana cijela oblast u TA - duzina zivota, tacka smrti i sl. Prosto organski se grozim. Smeta mi sto se to malo - malo provlaci, medju ljudima. Bez nekog ozbiljnijeg razloga.
I to samo zbog jednog, ja o smrti neprestano mislim, od kad sam se rodio, ja sam Hercegovac, metafizicar, a to nam je u krvi. Svaki dan vidim u najmanjem problemu smrt, raspadanje zbog pada covjeka. A ljudi koji hoce da je vide poput ovoga u TA zapravo ne misle o sustini i toj teskoj oporoj rijeci, oni je racunaju skoro iz zelje da je nadju. Ako je ne nadju skoro i da ne postoji. Prosto, metafizika moga duha to ne priznaje, a ona je od svih ukletih pjesnika do jevandjelista, uzimala svoje potke. Ali samo svojom glavom zakljucak cinim, samo svojom savjescu a ne iz nekog metoda kojim upravlja ko zna ko.
Ja od samog starta, nemam lakog horoskopa. U svakom sam zadovoljavajuce omanuo, uvijek mi je zivot bjezo, iznenadjivao me. U svakom sam horoskopu morao dati nesto svoje, jer mi Astrologija samo tako davala. Kad je od mene uzimala da bi zivjela. Ostarila me kraduci moju mladost.
Svasta nesto nekad mislim, ali rijeci tudje savrseno cujem kad god ih ocu cuti, u tome je moj dar vazdusnih trigona, mjeru energije tako osjecam, ni uzdah, a kamoli neciji zarez mi ne moze proleceti. A u njegovim mislima nema ni spekulativnog cak kako bi moglo biti najlakse od svega jer to osjeca pomalo, koliko neceg bezidejno jalovog. Ni smrti ni zivota zapravo.
Ovo mi se mnogo dopalo!
Pitanja o smrti, kao i o zivotu su vrlo ozbiljna pitanja.
U kraju gde sam ja odrasla, negde sredinom 70 tih godina, bio je jedan starac koji se hranio i ziveo tako sto je preturao po kontejnerima. Stanovao je tu u blizini. Znam da jos nisam posla u skolu, i da sam ga uvek s tugom nekom gledala i razmisljala JAO, ON JE STAR, USKORO CE UMRETI...
MO, VE, i PL u Vi, su mi smesteni u 8 polju. Ceo zivot mislim o smrti, samo sto mi se vidici sire, trudim se da citam dobre knjige ali znam da nikad ne bih volela da znam kad ce ko umreti, ako je to uopste moguce. Ima ko o tome vodi brigu. Neko ko je jaci i bolji od nas. |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 7:10 pm
|
|
Sad ce boki da ti ispravi poslednju recenicu.  _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
vagica ALGORAB

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 7:28 pm
|
|
| AstroSerbiana wrote: | Sad ce boki da ti ispravi poslednju recenicu.  |
Nemam ja nista protiv...  |
|
| Back to top |
|
 |
merkur ALGORAB

|
Posted: Fri Feb 06, 2009 7:44 pm
|
|
| Boki, zao mi je sto tako mislis. Ti si velika i osetljiva dusa, sa puno prkosa u sebi. Licis mi na Don Kihota koji napada vetrenjace, jer determinizam o kome pricas i protiv koga se boris ne postoji u TA. A ne postoji ni morbidna prica o smrti, to te samo tvoj strah zanosi. |
|
| Back to top |
|
 |
|