Astro-art.NET :: Astrologija - forum :: View topic - Šta je tradicionalna astrologija?
Welcome Guest: Register | Log in

FAQ | Search | Memberlist | Usergroups

Kombinacija

Znak: Podznak:

Saznajte svoj podznak!

Opisi znakova - Ovan Opisi znakova - Bik Opisi znakova - Blizanci Opisi znakova - Rak Opisi znakova - Lav Opisi znakova - Devica Opisi znakova - Vaga Opisi znakova - Škorpija Opisi znakova - Strelac Opisi znakova - Jarac Opisi znakova - Vodolija Opisi znakova - Ribe
.: Dopisni tečaj Astrologije :.
Šta je tradicionalna astrologija?

Post new topic   Reply to topic    
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija Goto page 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 2:17 am
PostPost subject: Šta je tradicionalna astrologija?
Reply with quote

Tradicionalna astrologija je veština tumačenja nebeskih znamenja na način koji je utemeljen u najranijim vremenima ljudske istorije i, kao takav, trajao, praktično, sve do XIX veka. Prvi astrolog koji je drastično intervenisao u doktrinarnoj i filozofskoj pozadini ove drevne veštine jeste Alan Leo, britanski mislilac teozofske orijentacije.

Ono što tradicionalnu astrologiju bitno razlikuje od tzv. moderne astrologije, koja se takodje može odrediti kroz više pravaca (o tome neki drugi put), može se svrstati u nekoliko tema:

1. Dosledna šema astrološkog kosmosa koji tradicionalna astrologija ima. Moderna o njoj ne vodi računa.

2. Striktno razdvajanje zodijačkih kuća (znakova) koje u savremenoj astrologiji nije neophodno i prirodni kvaliteti planeta.

3. Upotreba specifičnih astroloških elemenata koje moderna astrologija ne poznaje ili ne primenjuje dosledno i celovito. Medju najvažnijima su: zodijačka i mundana dostojanstva i debilitacije, planetarne recepcije, primogeniture, planetarne aktivnosti i detaljno, na mitologiji, zasnovano tumačenje zvezda nekretnica.

Ovo su osnovna polazišta u objašnjavanju tradicionalne astrologije i njene distinkcije u odnosu na modernu.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
XLC@
SKAT
SKAT

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 7:37 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Pozdrav i tebi, Natasa!
Kao poklonik astrologije, a pogotovo poklonik svega sto je tradicionalno, vec mi se jako svidja. Posebno, tradicionalno poznavanje i primjena recepcije. Laughing
Ne poznajem dobro astrologiju, a za recepciju sam tek nacuo,a odmah mi je probudila masu maste. Bar tako mi se cini, jer izgleda kao da neko moze imati dva marsa i dva merkura u horoskopu. (ili dva sunca i dva mjeseca. ) Laughing
Iz tvog uvodnog izlaganja, zaklucio sam da moderna astrologija, uprkos uspjesima koji se ne poricu, zapostavlja formalizam, prepustajuci se … dozivljaju.
Zamisli!
Razz
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
Ira
Guest

PostPosted: Sat Feb 21, 2004 9:21 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Pozdrav, Natasa Smile

Postoji jos jedna razlika izmedju tradicionalne i moderne astrologije: ova prva vise naglasava sudbinski upliv planeta i aspekata na covjeka, kao nesto nepromjenjivo. Moderna astrologija, s druge strane, naglasava princip slobodne volje. Medjutim, ja sam misljenja da dobar astrolog treba poznavati i jednu i drugu - ne zanemariti tradiciju, ali pratiti i nova razvojna dostignuca, isto kao u bilo kojoj drugoj znanstvenoj oblasti. Buduci da astrologija jos nije priznata kao samostalna znanstvena disciplina, ona se u velikoj mjeri oslanja na psihologiju, sto je i dobro. U svakom slucaju mi je draze da se astrologija oslanja na psihologiju, nego na religiju Smile.
Back to top
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 1:41 am
PostPost subject:
Reply with quote

Slobodna volja je jedna vrlo,vrlo diskutabilna tema i sastavni je cinilac doktrinarne astroloske osnove. Paradoksalno je to sto i mnogi tzv. moderni astrolozi ne veruju u njenu apsolutnost sto samo govori u prilog cinjenici da moderna astrologija nema sopstvenu filozofiju.
Da bi se, sa druge strane, razumela polazna osnova tradicionalne astrologije, neophodno je prihvatiti ideju "homocentricnog kosmosa" cija savrsena struktura sugerise istinu da zvezde postoje zbog coveka, a ne obratno. Problem moderne astrologije lezi i u cinjenici da je ona narusila postojecu strukturu, najpre uvrstivsi u sopstveni sistem tri spoljne planete, a kasnije jos vise razvodnjivsi prvobitnu ideju ubacivsi i jos poneki kosmicki objekat. Steta koja je time naneta, meni se cini, nepopravljivom i iskreno mi je cudna "doslednost" savremenih astrologa u ignorisanju ove cinjenice. Nije sve sto astronomija da prihvatljivo i za astrologiju, prevashodno zbog cinjenice da je ona (astrologija), iskljucivo, vestina sa solidnom filozofskom osnovom i svaki pokusaj da se ukalupi u okvire "postbekonovske nauke", pravi od nje nedosledno, smesno i apsurdno cudoviste.
Kada se govori o slobodnoj volji neophodno je odgovoriti na dva pitanja: gde ona (slobodna volja) pocinje? i da li je apsolutna? Ukoliko postoji u preepohalnoj egzistenciji duse (o cemu govore neke religije), onda je i njena sirina veca. Ako, pak, nije tako (o cemu prica ortodoksno hriscanstvo), onda je covek jedno, vrlo sudbinom, ograniceno bice i jedina sloboda koju ima, kako sam vec ranije govorila, jeste sloboda prihvatanja nametnutih ogranicenja. U skladu sa ovim je i jedna misao iz Kurana: "Zvezde su vasa iskusenja, zato ne sumnjajte u vodjstvo Boga".
Back to top
uran
ALGORAB
ALGORAB

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 9:22 am
PostPost subject:
Reply with quote

HVALA TI Astroserbiana!!!

aplauz
memphis
MARKAB
MARKAB

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 1:16 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Pozdrav Natasa

Licno verujem u sudbinu ili sudbu, i ta tema spada u one vecite teme.

Tradicionalno tumacenje natalne karte obicno pocinje odredjivanjem duzine zivota coveka, naravno bar okvirno u sebi, jer nikada ne mozes biti 100% siguran, kako zbog toga sto je sam covek sklon gresci, tako i zbog toga sto tradicija pociva na hijerarhiji gde je natalni horoskop uslovljen horoskopom drzave, a isti Voljom Svevisnjeg.

U Svetom Pismu nisam pronasao neki cvrsci osnov koji govori u prilog slobodnoj volji, tj. menjanju sudbine na zemlji. Jedino peta zapovest sa obecanjem: "Postuj oca svojega i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo pozivis na zemlji."

Neko ce reci ako je sudbina usko determinisana, zasto gledas levo i desno kada prelazis ulicu, a znas da ces ziveti toliko i toliko. Ko zna, moze stvarno da se desi cudo pa da te ne zgaze kola godinama i u to ne sumnjam ako je covek zaista zasao duboko u veri, kao sto je bilo recimo hodanje po vodi.

Sta je sa pojmom "izazivanje sudbine"? Izazivac znamo ko je ;). Opet je to nedostatak vere. Iz toga sledi da u sudbinu moramo verovati ?! Kao i u astrologiju sto moramo verovati, i verovatno zato nece biti podvedena pod pojmom nauke, kako je danas definisemo.

I mislim da tu nema niceg loseg, u misljenju da postoji sudbina, neki Krst koji moramo da nosimo. A udeo psihologije u tumacenju horoskopa izmedju ostalog se sastoji u tome, da smisaono prihvatimo nas Krst kako treba i da ne kukamo.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
tetkica
ANTARES
ANTARES

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 7:06 pm
PostPost subject:
Reply with quote

memphis kaže:

Lično verujem u sudbinu,ili sudbu.I ta tema spada u one večite teme.

I ja vjerujem i drago mi je da ima još nekoga,koji ovako misli i na ovaj način...Zajedno smo jači... Laughing

tetka
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 9:21 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Pito bih vas a sta podrazumjevate pod vjerovanjem u sudbinu? U neizbjeznost, u determinisanost u sta vjerujete? U ono kad se dogodi nije se moglo dogoditi nikako drugacije, da ako je neko juce umro moralo je tako, nije mogo sacekati sutra ili jos mjesec dana ili sta?...bas me zanima

kao digresiju ovoj temi zasto ne?...pa cemo odatle vidjeti da li postoji to samo Jedna Astrologija a razliciti nacini interpretiranja ili postoji tuce nekakvih astrologija?...
Back to top
alexandra
CASTOR
CASTOR

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 9:31 pm
PostPost subject:
Reply with quote

...jos jednom davno, u nekoj od svojih prica napisala sam da "ljudi na kraju sve prebace na jadne zvezde ili sudbinu..." , i bude im lakse.

Jer lakse je poput moje majke reci :" Eh, to mi je tako zapisano, i mozes ti da se batrgas kol'ko hoces, al sto ti je - to ti je!" nego povuci neke poteze radikalne i promeniti pravac. Ne kazem da ce to biti prava stvar, ali da covek sam moze da promeni kurs - to sigurno! Budjenjem odredjenih fenomena, odredjenih energija koje vec postoje, kao i sve sto postoji, on ih na neki nacin prosto receno, materijalizuje! I one se dese... nekad je to dobro, nekad lose.... i samim tim, covek moze da ubrza njihovo desavanje... u tome j epoenta mog bavljenja astrologijom.

Jer, ako verujete u sudbinu onu "skroz na skroz", ne vidim smisao bavljenja astrologijom?! Confused
alexandra
CASTOR
CASTOR

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 9:39 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Ne zelim da se neko nadje uvredjenim, ali onda je to vise stvar "gatanja" u solju, pasulj ...

U vise navrata imala sam susrete sa takvim ljdima, koji su izmedju ostalog vazili za eksperte, svima redom sve zivo pogadjali (u buducnosti sta ce se desiti, a da n pricam ono - sta je bilo...), da kad cujes price drugih a jos pogotovo ako si zensko Wink , ne bude ti zao da u cugu das i vise para samo da cujes kakva te SUDBINA ocekuje.
Medjutim, meni nekako niko do sada nista nije pogodio. O cemu se radi?

Ljudi koji da tako kazem, menjaju svoj zivot tako sto rade na svm duhu, a kako se duh osili tako je covek hrabriji, pa jos povrh toga ako ima i iskustvenog, onda su potezi takvi da cu ja recimo, za tri meseca mozda u potpunosti promeniti neka svoja shvatanja, potrebe, pa samim tim i celu svoju sudbinu... Najveci primer za to mozete da nadjete kada je rec o ljubavi. Pre 10 godina mogli ste da budete sa nekim ko je tada bio na vasem nivou, pre 5 na tog od pre 10 ne biste ni pomislili jer ste ga-je prevazisli, a danas trebate nesto potpuno drugo. To nije do sudbine - vec do vas. Ja da sam htela mogla sam da se udam pre ravno 7 godina i verovatno bih vec imala porodicu, ali moj izbor je bio drugaciji jer se duh vec uvelikko i tada probudio, ojacao krila individualnosti i sve se onda menja.

Tako se uostalom moze i objasniti zasto je sve manje brakova... jer horoskopi su isti kao i pre 50 godina, ali su se pre 50 godina ljudi redom zenili i udavali, ipak nesto se drugo promenilo... kako u svetu, u drustvu, tako i u ljudima... zbog toga, od nas ide ta promena koja se odrazava na nase zivote.

moguce je da nisam bila jasna, al sta je tu je... Rolling Eyes
Ira
Guest

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 9:43 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Quote:
Ako, pak, nije tako (o cemu prica ortodoksno hriscanstvo), onda je covek jedno, vrlo sudbinom, ograniceno bice i jedina sloboda koju ima, kako sam vec ranije govorila, jeste sloboda prihvatanja nametnutih ogranicenja.

Koja je onda uopce korist od astrologije, ako se ona svodi samo na to da dijagnosticira nametnuta ogranicenja ? To je kao da lijecnik dodje pacijentu i kaze mu: '' U vasoj obitelji postoji veliki broj kancerogenih oboljenja, pa je vrlo vjerovatno da cete i vi oboljeti od karcinoma, jer imate genetske predispozicije. I naravno - umrijet cete od toga, jer je neizljecivo / u prijevodu: ja to ne znam izljeciti. / '' Dakako, takvog bi lijecnika trebalo zatvoriti, jer svom pacijentu ucjepljuje negativne sugestije. Ako se neki astrolog osjeca kao ograniceno bice bez moci da transformira vlastiti zivot u zeljenom pravcu, to jos uvijek nije razlog da i drugima sugerira nemogucnost transformacije. Odnosno, sve je to stvar vjerovanja: covjek sam bira u sto ce vjerovati, da li ce svoju moc / nemoc pripisati vlastitoj volji ili utjecaju zvijezda, bogova i demona. Kako si postavi stvari, tako ce mu i biti. To je slobodna volja: odabrati u sto cemo vjerovati. A to nije zadatak astrologije, vec osobna lekcija, odgovornost i sloboda svakog pojedinca, koji zeli spoznati sebe. U tom smislu, zadatak astrologa je jasan: ne samo dijagnosticirati ogranicenja, vec dati naputke kako se ona mogu prevladati. Bez poznavanja simbolike i upliva transpersonalnih planeta, to je skoro nemoguc zadatak.
Back to top
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 10:04 pm
PostPost subject:
Reply with quote

odlicno Aleks!...kao i ono za ljude koji nemaju Teme na drugom sokacetu, ko da si me pitala Smile

Ira, i ovo tvoje je dobro, jer dajes rastegljivost Smile

E, sad je li isto Saturn ili ma koja planete i u tradicionalnoj astrologiji i u ovoj modernoj?...ja mislm da bi moro biti, njegovo znacenje uvijek isto i prije 2000 godina i danas!...ali da sam siguran da Aleks ima bar 30 zamjerki na tekst koji je prevela od Lilija Wilijama, ima Smile

imam bar ja, jer tako ne moze biti, nema smisla...no, sacekacu jos, da vidim o cemu pisete, te triplicitete i ostalo sto pominjete, pa pojasnim sta...

a da li moze da se radi horoskop sa 7 planeta, moze garant!...ja radim i sa jednom cesto, ko Paganini sto je svirucku na jednoj zici Smile
to, moze, tu nije zamjerka nikakva sa moju stranu ovome sto citam od Frolija, vec sto cojek nema dovoljno znanja da pojasni i tih 7 planeta to je druga stvar Wink
Back to top
alexandra
CASTOR
CASTOR

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 10:20 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Ma Boki, ja sam sigurna da je Lili ono svoje naj...naj...najdragocenije odneo sa sobom. Duh da oseti, nannusigde je skrivena stvar, pobegao muz, pas il' ma sta drugo! I zaista mislim da o tome nije pisao, jer citam njegovu knjigu i sve je tako prosto, znas ono 2 i 2 su 4... ma nije valjda? Al eto, imam tu knjigu, pa sto da ne ponudim ljudima, mozda nekom bude od koristi vise nego tebi i meni...
boki
SPICA
SPICA

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 10:45 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Svakako, samo ti prevodi, interesuje i mene, nego ima nekih stvari koji su bas ko sa Astro obdanista al u krivu Rolling Eyes ...

a da je veliki astrolog jeste, tu nema dvojbi, veci od mnogih koji danas zive i sa njegovim iskustvom, znanjem...samo im fali Duh njegov Wink

a u astrologiji i treba sve da bude 2 + 2, ja to zagovaram oduvijek...najprostije najistinitije, prvo pogledas i ono bas to, sto bi bilo komplikovano...samo kome ce se otvoriti horoskop je pitanje, naucno pitanje? Smile

onome ko ima Duha za ono sto se trazi, kosto klijenti dolaze razliciti svakom, odnosno kod nekog dolaze i isti, ali svak svoju energiju bira u onom ko mu ide u susret...dakle, Vjestina
Back to top
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sun Feb 22, 2004 11:21 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Izgleda da ja, definitivno, nemam talenat da jasno objasnim stvari. Sve mi se cini da ne kapirate kako razumem slobodnu volju. Ukoliko vas moje misljenje, uopste zanima, pre nego sto ponovo pokusam da jos nesto kazem na ovu temu, iskreno bih vas molila da mi, odgovorite na dva pitanja. Nemojte, ako bas ne morate da razvodnjavate pricu jer u ovom slucaju trazim nesto poput definicije pojma. To je neophodno kako bih vam, do kraja objasnila sopstveno misljenje.
Dakle pitanja su:
1. Sta je to slobodna volja?
2. Gde ona pocinje?

Boki, da ti mozes da tumacis horoskop na osnovu jedne planete, ne sumnjam. To, valjda jedino ti i mozes. Zanima me, samo,zasto ne koristis vise od deset. Ja ti preporucujem Fobosa.
Back to top
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija All times are GMT + 1 Hour
Post new topic   Reply to topic    Goto page 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Next
Page 1 of 13
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Astro-art.net | Izrada horoskopa | Kontakt

Google

phpBB
Template by BMan1