| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 3:19 pm
Post subject: |
|
|
| Quote: | Deformacija gena kod doge dolazi od toga sto ih odgajicavi pare sa bliskim krvnim srodnicima jer se po nekoj teoriji odgajivaca "vrhunski psi, vrhunski pripadnici te rase" se dobijaju na taj nacin. Tako dobiju leglo sa jednim ili dva steneta "vrhunskog kvaliteta" po svim kinosloskim standardima a ostalo je skart . Ta deformacija se naziva simptom ludog legla . |
To uopšte nije tačno...Pri uzgoju bilo koje rase namerno se vrši parenje u srodstvu na svake dve do tri generacije,koje ima za cilj očuvanje određenih karakteristika rase,zbog kojih se ta rasa i uzgaja.Pa ne dolazi do toga o čemu ti pričaš.
Ono o čemu sam ja pisala -se za tvoju informaciju na veterini uči u okviru predmeta-patologija domaćih životinja,tačnije-u knjizi:"specijalna patološka morfologija za studente veterinarske medicine" je opisan poremećaj koji se javlja kod doge kao:hijalinoza sa okoštavanjem pahimenixa i koji dovodi do ludila. _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo...
Last edited by katarina7 on Thu May 04, 2006 6:57 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Blonde MARKAB

|
Posted: Thu May 04, 2006 3:40 pm
|
|
Nemam pojma nisam veterinar ali mi je odgajivac tako rekao, pa ako je on mene slagao i ja sam vas. Posla sam od toga da se covek time bavi pa reko valjda i zna.  _________________ Svak ima san I tajnu svoju
Ideal, vizuju skrivenu sto vreba.
Ponekad se rode oni sto sanjaju budni,
Sto cuvati ih se treba,
Sto ih se plase male duse
I sto ih ljube Bogovi sa neba. |
|
| Back to top |
|
 |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 3:46 pm
|
|
| Quote: | Nemam pojma nisam veterinar ali mi je odgajivac tako rekao, pa ako je on mene slagao i ja sam vas. Posla sam od toga da se covek time bavi pa reko valjda i zna.  |
Pretpostavila sam da mi nisi koleginica i zato sam htela stručno da ti pojasnim.Znam za odgajivače koji dolaze i mojim profesorima na fakultetu "drže predavanja" na određene teme,brkajući iskustvo,koje je veoma dragoceno sa naučnim znanjem.Kao kada bih ja pilotu objašnjavala kako da vozi avion,jer,eto ja sam puno puta letela avionom,pa imam iskustva.
Da nastavljam dalje,ili vam je dosta o psima? _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo... |
|
| Back to top |
|
 |
TrilianSi SKAT

|
Posted: Thu May 04, 2006 3:54 pm
|
|
Pa naravno da ces da nastavis , nisi mi stavila Sar - peja  |
|
| Back to top |
|
 |
Blonde MARKAB

|
Posted: Thu May 04, 2006 4:39 pm
|
|
Samo ti nastavi cekam da dodjes do GNA
Nego, salu na stranu, u navedenim opisima naravi i karaktera mozda bi se stvarno mogla naci veza sa naravi i karakterom coveka vlasnika psa odredjene rase ili bar sa simpatizerom odredjene rase.
Imam samo jedno pitanje, ima li psa koji nije odan vlasniku i da ne voli decu? Nekako mi se to provlaci kroz sve opise  _________________ Svak ima san I tajnu svoju
Ideal, vizuju skrivenu sto vreba.
Ponekad se rode oni sto sanjaju budni,
Sto cuvati ih se treba,
Sto ih se plase male duse
I sto ih ljube Bogovi sa neba. |
|
| Back to top |
|
 |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 5:00 pm
|
|
| Quote: | Imam samo jedno pitanje, ima li psa koji nije odan vlasniku i da ne voli decu? Nekako mi se to provlaci kroz sve opise  |
Onaj pas koji izabere između više članova porodice u kojoj živi jednog za gazdu,onda mu je veran do kraja,ostalima je takođe odan,ali u manjoj meri.Čau čau ne voli decu i neki veliki,lenji i tromi psi,kojima smeta dečja cika i uznemiravanje. _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo... |
|
| Back to top |
|
 |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 5:15 pm
|
|
NJUFAUNDLEND
Poreklo: kanadsko ostrvo New Foundland.
Izgled i građa: veliki i snažan pas,koji se lagano kreće,pri čemu se, dok hoda zadnji deo tela karakteristično ljulja levo-desno.Kod ove rase,za razliku od većine drugih,to nije mana.Takvo kretanje mu omogućavaju posebno pokretljive noge,koje su laganim vezama spojene za trup.Visok je oko 70 cm,težak oko 60 kg.Dlaka je dugačka,gusta,lagano valovita,nikako ne sme biti kovrdžava,na leđima pravi razdeljak.Crne je boje,dozvoljene su još zarđalo-smeđa,ili potpuno bela.
Namena: danas je ovo porodičan pas,a ranije je služio kao pomoćnik ribarima u izvlačenju mreže sa ribom i čamaca na obalu.Spašavao je ljude koji bi upali u hladnu vodu.
Narav i ponašanje: prijatne je naravi,mada dosta oprezan.Malo laje,više se oglašava režanjem.Ne voli puno kretanja,ali zato koristi svaku priliku da pliva.
Zdravlje: ima sklonost ka displaziji kukova.Živi srednje dugo.
Samo za Wishicu
SIBIRSKI HASKI
Poreklo: iz istočnog Sibira je dospeo na Aljasku.
Izgled i građa: srednje veliki pas,mišićav i jak.Visok je do 60 cm,težak do 27 kg.Ima vrlo gusto krzno sa dosta poddlake.Boje je od potpuno bele do crne,a najčešće se sreće u kombinaciji te dve boje.Ono što je karakteristika u izgledu Haskija su plave oči ,mada one mogu biti i smeđe. Oko očiju ima "naočare".
Namena: izvanredno izdržljiv pas,namenjen za vuču sanki po snegu.Poseduje silnu energiju.
Narav i ponašanje: neverovatnoe inteligencije,dobre naravi,mada ume da bude i vrlo tvrdoglav.Voli da je u čoporu sa drugim psima.
Zdravlje: nije previše otporan na bolesti.
Samo za NNSREDNJI ŠNAUCER
Poreklo: Nemačka.
Izgled i građa: njegovo ime potiče od nemačkog izraza "der Schnauzbart",što znači "veliki brk" a to je osnovna karakteristika ovog psa.Osim brkova tipični su tvrda brada i dugačke obrve,koji licu daju energičan izraz.Ovaj pas je srednje veliki,telo mu je snažno,kvadratičnog izgleda,visine do 50 cm.Celo telo je prekriveno oštrom,gustom i čekinjastom dlakom,koja se šiša na poseban način.Može biti sasvim crne boje,ili posebne,tzv."biber i so" boje.
Namena: službeni pas.
Narav i ponašanje: iako zna da bude svojeglav i vrlo oprezan,nije agresivan i ima dobar karakter.Voli da se igra sve do kasne starosti.
Zdravlje: živi oko 14 godina.
STARI ENGLESKI OVČAR BOB TEJL
Poreklo: jedna od najstarijih engleskih rasa.
Izgled i građa: snažan, zdepast pas,ima tipično kretanje poput kamile,zbog nadgrađenih sapi-što kod drugih rasa nije dopušteno.Ima gusto krzno koje na glavi pada preko očiju i potpuno ih prekriva.Dlaka mora biti dugačka,pramenasta,nikako kovrdžava.Različite su boje i nijanse krzna-od sive do plave sa belim područjima.Poželjna je crno-bela kombinacija boja.Tek kada napune dve godine dobijaju konačnu boju.Visoki su preko 65 cm,teški oko 40 kg.
Namena: pastirski pas,danas je to kućni ljubimac.
Narav i ponašanje: nije unapred spreman na poslušnost,potrebno je dosta strpljenja za vaspitavanje Bobtejla.Dobrodušan je,samouveren i samostalan,ljude prosto obožava.Što se tiče nege dlake,šetanja i prostora u kom voli da se odmara- on je veoma zahtevan pas.
Zdravlje: disponiran je ka displaziji kukova.Životni vek je dosta dugačak.
 _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo...
Last edited by katarina7 on Fri May 05, 2006 12:08 pm; edited 2 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 8:48 pm
|
|
Samo za Trili
ŠAR PEJ
Poreklo: Kina.Ovo je jedna od najređih rasa na svetu.
Izgled i građa: ko ga jednom vidi,zapamti ga zauvek.Ima opuštenu naboranu kožu ,ostavlja utisak žalosnog psa.Dlaka je uvek jednobojna-smeđa ili smeđe siva,strunasta je ili četkasta.Visok je oko 50 cm,težak oko 24 kg.Jezik je plavo-crne ili plavo-crvene boje.
Namena: bio je korišćen kao pas za borbu,danas je dobar čuvar.
Narav i ponašanje:mada je vrlo ozbiljan,voli da se igra,ukoliko se sa njim dobro postupa.Suzdržan je i nepoverljiv.Vrlo je čist.
Zdravlje: ne zna se tačna dužina života.
Samo za Mete
ZLATNI RETRIVER
Poreklo: Engleska.
Izgled i građa: za njega je karakteristična duga,zlatna i lagano talasasta dlaka.Dozvoljene boje su svi tonovi od zlatno-žute do bele boje.Visok je oko 62 cm,težak do 32 kg.Zbog svoje izuzetne lepote je postao jedan od omiljenih rasa.
Namena: lovački pas koji veoma dobro pliva i donosi ustreljenu divljač.
Narav i ponašanje:nije agresivan,veseo je,jako umiljat,strpljiv,simpatičan i miran,decu obožava.Treba mu puno slobode,trčanja i nege.
Zdravlje: u starosti često dobije sivu mrenu na očima.Inače je zdrav i otporan pas.
Samo za mene
ENGLESKI SETER
Poreklo: Engleska.
Izgled i građa:elegantan,izuzetno lep pas,laganih pokreta,skladne linije tela.Posebno se lepotom izdvaja njegova glava,na kojoj se ističu oči boje tamnog lešnika-sjajne,umiljate i inteligentne.Dlaka je svilena,mekana i dugačka,na repu pravi guste,jake zastavice.Dozvoljene su boje:belo-crna,oranž-bela,ili kombinacija sve tri boje.Visok je oko 70 cm,težak oko 30 kg.
Namena: lovački pas-ptičar.Ima specifično kretanje kao mačka-kada nanjuši divljač,prišunja se i spusti skoro do zemlje.Prilikom markiranja ptice-postavi se uspravno,digne njušku i okrene glavu u pravcu divljači.
Narav i ponašanje: dobar član porodice,uvek spreman za šetnju i igru,vesele naravi,živahan i pametan.Umiljatiji je od ostalih ptičara.
Zdravlje: odlikuje ga dobro zdravlje i dug život-oko 15 godina.
*** THE END*** _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo...
Last edited by katarina7 on Thu May 04, 2006 9:42 pm; edited 2 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
TrilianSi SKAT

|
Posted: Thu May 04, 2006 8:56 pm
|
|
Hvala Katice moja
Zar nije najlepsi na celoj temi?
Ljubi ga Trile  |
|
| Back to top |
|
 |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 8:59 pm
|
|
| Quote: | Hvala Katice moja
Zar nije najlepsi na celoj temi?
Ljubi ga Trile  |
Nije poslednji će biti najlepši  _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo... |
|
| Back to top |
|
 |
Tama SKAT

|
Posted: Thu May 04, 2006 9:02 pm
|
|
Ovo sto su ljudi uradili sa Civavom je jos jedan u nizu dokaza o postojanju ljudske duse.Na svakom je koraku takvih primera postojanja ljudske duse.Fala Bogu pa psi nemaju ljudsku dusu.Zato ih i obozavam.
Ma ja ustvari ne volim ljude.Ljudi su u najcescem broju slucajeva razmazena govanca.Sluze samo da smrde ili zapinju,guse.Posebno danas posto sam ja nadrkana.  |
|
| Back to top |
|
 |
TrilianSi SKAT

|
Posted: Thu May 04, 2006 9:06 pm
|
|
To cemo jos da vidimo
Ba sam nestrpljiva da ga vidim
 |
|
| Back to top |
|
 |
tetkica ANTARES

|
Posted: Thu May 04, 2006 9:12 pm
|
|
| katarina7 wrote: | | Quote: | Imam samo jedno pitanje, ima li psa koji nije odan vlasniku i da ne voli decu? Nekako mi se to provlaci kroz sve opise  |
Onaj pas koji izabere između više članova porodice u kojoj živi jednog za gazdu,onda mu je veran do kraja,ostalima je takođe odan,ali u manjoj meri.Čau čau ne voli decu i neki veliki,lenji i tromi psi,kojima smeta dečja cika i uznemiravanje. |
Katice,
reci svojoj tetkici...
a koje su to cuke , koja izabere od 100 ljudi u po bela dana na ulici i žvakne ti tetkicu za nožicu...a nemaš je šta vidjet,mala crna kujica medju njih 5 džukaca...al' kolko vidjo,tamo bi glavna...mal me srce nije mlatnulo...
tetkica _________________ zaljubljena u zvezde i zvijezde |
|
| Back to top |
|
 |
katarina7 POLARIS

|
Posted: Thu May 04, 2006 9:21 pm
|
|
| Quote: | Katice,
reci svojoj tetkici...
a koje su to cuke , koja izabere od 100 ljudi u po bela dana na ulici i žvakne ti tetkicu za nožicu...a nemaš je šta vidjet,mala crna kujica medju njih 5 džukaca...al' kolko vidjo,tamo bi glavna...mal me srce nije mlatnulo...
tetkica |
Jaoj,tetkice zamišljam scenu...Kujica je jadna u teranju,pa je tih 5-6 džulova salamantalo,a ona jadnica potražila spas kod tebe,samo nije znala kako da privuče tvoju pažnju...morala je da ti ćapi nožicu Pa,što je nisi povela kući?  _________________ Ako vam ide suviše lako, pogledajte bolje, možda vam ide nizbrdo... |
|
| Back to top |
|
 |
tetkica ANTARES

|
Posted: Thu May 04, 2006 9:37 pm
|
|
| katarina7 wrote: |
Jaoj,tetkice zamišljam scenu...Kujica je jadna u teranju,pa je tih 5-6 džulova salamantalo,a ona jadnica potražila spas kod tebe,samo nije znala kako da privuče tvoju pažnju...morala je da ti ćapi nožicu Pa,što je nisi povela kući?  |
taman posla, voda ona nji...idu bre za njom ko slepci...ona ti je onako na glasu... malo se dala u promet...,a dje da je vodim...završi ja u kitnoj...pa tetanus jedan,pa drugi...
tetkica _________________ zaljubljena u zvezde i zvijezde |
|
| Back to top |
|
 |
|