| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sun Jan 27, 2008 7:37 pm
Post subject: |
|
|
Ovde baratamo sa 3 pojma: dispozicijom, recepcijom i aspektom. Sva tri su odvojena i ne moze jedan odredjivati drugi. Tome su arapi bili skloni kada su, recimo, hajlega odredjivali kvalifikovano uz obavezu postojanja aspekta. To je posledica greske u razumevanju od Grka preko Arapa do ostalih u razvijenom srednjem veku. Istu pricu vise ces puta naci kod najvaznijih islamskih astrologa. Pazljivo citaj i sigurno ces prepoznati. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
cor scorpii SKAT

|
Posted: Sun Jan 27, 2008 8:13 pm
|
|
| Hvala na pojasnjenju, imam jos toliko toga da ucim...a citajuci neke odlomke od Masha'llaha i Al - Birunija primjetio sam neku vrstu zbrke u tekstovima, mada je nisam sebi mogao objasniti. S vremenom(i iskustvom) ce biti sve jasnije, nadam se |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sun Jan 27, 2008 8:42 pm
|
|
Najteze je prvih deset godina, posle neke stvari polako postaju jasnije.  _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
Mrs_Parker RIGEL

|
Posted: Sun Jan 27, 2008 8:47 pm
|
|
| AstroSerbiana wrote: | Najteze je prvih deset godina, posle neke stvari polako postaju jasnije.  |
 _________________ na putu do Neptuna |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sun Jan 27, 2008 9:28 pm
|
|
Evo da na brzinu definisem ove pojmove. Recepcija je povezanost planeta preko medjusobnih zodijackih dostojanstava ili debilitacija pa u tom smislu mogu biti pozitivne, negativne i mesovite. Dispozicija je postavka planete u sedistu druge (odatle pojam dispozitor) bez istovremene postavke dispozitora u nekom dostojanstvu ili debilitaciji prve, a aspekt je povezanost planeta preko celih znakova bez obzira na recepcije. Ovo o cemu se neki spore ne moze se odnositi na ove pojmove pojedinacno vec pre na ocenu neke astroloske situacije, neke slike koja obuhvata recepciju i aspekt istovremeno i koja, sasvim sigurno, predstavlja snaznu i ubedljivu situaciju, ali ne odredjuje pojam recepcije kao takav. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
cor scorpii SKAT

|
Posted: Mon Jan 28, 2008 3:01 pm
|
|
| AstroSerbiana wrote: | | Evo da na brzinu definisem ove pojmove. Recepcija je povezanost planeta preko medjusobnih zodijackih dostojanstava ili debilitacija pa u tom smislu mogu biti pozitivne, negativne i mesovite. Dispozicija je postavka planete u sedistu druge (odatle pojam dispozitor) bez istovremene postavke dispozitora u nekom dostojanstvu ili debilitaciji prve, a aspekt je povezanost planeta preko celih znakova bez obzira na recepcije. Ovo o cemu se neki spore ne moze se odnositi na ove pojmove pojedinacno vec pre na ocenu neke astroloske situacije, neke slike koja obuhvata recepciju i aspekt istovremeno i koja, sasvim sigurno, predstavlja snaznu i ubedljivu situaciju, ali ne odredjuje pojam recepcije kao takav. |
Hvala na pojasnjenju, nadam se da si u pravu jer to onada otklanja moje nedoumice po pitanju recepcija i opet sam uskladjen sa svojim dosadasnjim saznanjima. Praksa je uvijek najbolji ucitelj, ima vremena...jos nisam dostigao onu granicu od 10. godina Cak ako uracunam i ono vrijeme sto je uglavnom protraceno u naporima da se shvati "moderna" astrologija. Za sada sam na sedmoj godini ukupno, ali tek na drugoj sto se tradicionalne tice. |
|
| Back to top |
|
 |
AstroSerbiana POLARIS

|
Posted: Sat Feb 07, 2009 2:49 pm
|
|
NEKI POSTOVI SU PREBACENI NA TEMU "O HORARNOJ ASTROLOGIJI - SVASTARA" PA MOLIM CHIRON-A DA TAMO NASTAVI SA DISKUSIJOM. IZVINJAVAM SE STO POSTOVI TAMO NISU PREMESTENI, NEGO RUCNO ISKOPIRANI, ALI SOFTVER MI KAO MODERATORU BAS I NE PRUZA NEKE NAROCITO OPCIJE (ILI IH JA NE VIDIM ) HVALA. _________________ Izrada horoskopa, astroloske konsultacije, skola astrologije - www.natasakaralic.com |
|
| Back to top |
|
 |
|