Astro-art.NET :: Astrologija - forum :: View topic - Manzile, dodekatemorie i ostale zaboravljene sitnice
Welcome Guest: Register | Log in

FAQ | Search | Memberlist | Usergroups

Kombinacija

Znak: Podznak:

Saznajte svoj podznak!

Opisi znakova - Ovan Opisi znakova - Bik Opisi znakova - Blizanci Opisi znakova - Rak Opisi znakova - Lav Opisi znakova - Devica Opisi znakova - Vaga Opisi znakova - Škorpija Opisi znakova - Strelac Opisi znakova - Jarac Opisi znakova - Vodolija Opisi znakova - Ribe
.: Dopisni tečaj Astrologije :.
Manzile, dodekatemorie i ostale zaboravljene sitnice

Post new topic   Reply to topic    
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija Goto page 1, 2, 3  Next
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Tue Oct 28, 2008 6:41 pm
PostPost subject: Manzile, dodekatemorie i ostale zaboravljene sitnice
Reply with quote

Ovaj topik je namenjen svim, danas manje primenjivanim, "sitnicama" tradicionalne astrologije koje su iz ovog ili onog razloga ostale u drugom planu. Pocecu sa dve s namerom da spisak kasnije prosirujem. Nadam se da se Goran nece ponovo iznervirati jer mu i ove stvarcice mogu, donekle, pobrkati usvojene principe Very Happy Unapred se izvinjavam za moguce izazvani stres Laughing

Manzile ili lunarne kuce poreklo vode iz najranijih dana protoastrologije, iz vremena lunarnih, nomadskih kultura presedentarne epohe prvih civilizacija. Znaci, veruje se da je lunarni zodijak preteca solarnom. Ovo je istorijsko stanoviste. Neistorijsko stanoviste, ono koje veruje u prvu objavu, smatra solarni i lunarni zodijak potpuno ravnopravnim u pojavnoj istoriji. Lunarni zodijak prvobitno i originalno bio je izveden iz sfere fiksnih zvezda prema prosecnom, dnevnom Mesecevom kretanju od oko 12 stepeni 51 lucni minut longitude nebeskog kruga. Iz ove sfere je izveden iz prostog razloga sto i Mesec i vidljive zvezde predstavljaju principijelno isti deo manifestovanog kosmosa. Fiskne zvezde su prva kapija postojanja, prva kapija pada, korupcije, generacije i degradacije postojanja posle covekovog pada, a Mesec prva sfera koja coveka odvaja od neba reflektujuci solarne principe kroz sopstvene faze i pozicije. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se Mesec vezuje i za fizikus i karakteristike fizickog izgleda. Fiksne zvezde reflektuju principe namanifestovanih znakova, a Mesec principe Sunca, simbola bizanske manifestacije. Dakle, prvobitno lunarne kuce su se rasporedjivale prema sferi fiksnih zvezda. Najraniji zapisi vezuju pocetak lunarnog zodijaka za nekretnicu Alkion u vreme kada se ona anlazila negde oko prolecnog ekvinocija. Pomeranje sfere zvezda povlacilo je i pomeranje lunarnih kuca. Vremenom ovo se gubi i lunarne pozicije bivaju prebacene na sedentarnu sferu zodijaka. Tako je i danas. Lunarne kuce su fiksne s mogucnoscu da se "boje" i zvezdama sazvezdja u koja danas padaju. Znacaj stepeni pocetaka lunarnih kuca u praksi je takav da jacaju MO bez obzira na znak u koj pada pa, tako recimo, ako se MO nadje na 8,5 stepeni Sc on se ne smatra toliko debilitiranim i ima vecu snagu nego da se nalazi na stepenu pre ili posle ovog. Via combusta, prema nekim autorima, izuzeta je u slucaju Li i Sc lunarnih kuca, a to su 25.43. Li i vec pomenuti 9. stepen Sc.

Lunarne sedentarne kuce, odnosno stepeni su:

Kardinalni znaci: 0.0, 12.51, 25,43
Fiksni znaci: 8.34,21.26
Fleksibilni znaci: 4.17, 17.9

Odstuapnje od egzaktnosti je oko 30 lucnih minuta, ali u okviru egzaktnog lunarnog stepena. Znaci, ako neko ima MO tacno na 17 Ge smatrace se da mu je MO ojacan jer pada u stepen sopstvene kuce u odstupanju manjem od 30 sekundi. Ako je samo 1 sekundu pre 17 stepeni, ne smatra se da je u sopstvenoj kuci.

Dodekatemorioni predstavljaju staru potpodelu zodijaka kroz jedan jedini znak tako sto se svakih 2,5 stepeni svakog znaka pripisuje zodijackom znaku po redosledu. Prvih 2,5 stepeni Ar pripadaju Ar, drugih 2,5 Ta itd. s tim sto prvih 2,5 stepeni svakog znaka pripadaju tom znaku pa ce prvih 2,5 Ta pripadati Ta, prvih 2,5 Ge tom znaku pa redom kako vec ide. Znacaj ovoga moze biti u tome sto posredno, takodje, jaca planetu ako se ona nadje u dodekatemorinu sopstvenog sedista ili egzaltacije. Tako VE na 3 Ar ima nesto kvaliteta i snage jer pada u Ta dodecatemorion. Primena dodekatemoriona moze remetiti procenu najmanjih zodijackih dostojanstava pa je iz ovog razloga ova podela zodijaka vremenom nestala. U sopstvenoj praksi primetila sam da su dodekatemorie jace od temina.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Tue Oct 28, 2008 8:15 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Super, stvarno bajno! Evil or Very Mad Nije mi valjda bilo dovoljno sto se lomatam sa razlicitim verzijama podjele zodijaka na termine,(kome brate vise da vjerujem, Egipcanima il' onom Ptolomeju?) sad si mi jos ubacila i te dodekatemorije(jezik se veze u cvor) da bi mirnije spavao, jel' da? Prava pakosno osmisljena diverzija, svjestan atak na moj tesko steceni duhovni mir. Tek sto sam se juce malo dobio i primirio, a ti jopet mutis vodu... Laughing Laughing Laughing

Dobro, 'ajmo sad malo ozbiljno Very Happy

Ovo je odlicno, ka'ce nastavak sa drugim poslasticama? MO mi je na onom 13* kardinalnog znaka(u dozvoljenom orbisu), znaci nije takav debil kao sto sam pretpostavljao Smile nailazio sam na te stepene u knjigama moderne astrologije, oni to tumace kao neku vrstu kriticnih stepena, ma koja planeta da se na njima nadje, a daju i pozamasan orbis za uticaj(po 2* ili 3*). Mogo mi se vise svidja ova rigidna ogranicenost(sad se moj SA raduje Laughing ) na svega 30'.

A dodekatemorije, su predivne, osim sto ce mi trebati par dana da se naviknem da i one postoje ravnopravno uz termine i da dejstvuju jos i jace nego oni, kako ti kazes iz iskustva. Onda vjerujem Wink
Iskreno, cuo sam o njima, nesto malo i citao, ali nisam stekao utisak da im se pridaje neka veca vaznost.
Od sada ima redovno da ih pratim.
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Tue Oct 28, 2008 10:17 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Mozes i ti da pomognes malo. Very Happy
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Tue Oct 28, 2008 10:27 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Ne znam ba na sta tacno mislis... sokrat
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Tue Oct 28, 2008 11:05 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Mislim na tvoje nedoumice i finese na koje nailazis u svom traganju za znanjem. Neka ovo bude neka vrsta svastare, pojmovnika. Mozes da pises o vrstama termina ili o bilo cemu drugom i ne moras odmah da skaces u potragu Laughing Ne mora danas, ni sutra, kada budes imao vremena, inspiracije. Pravo da ti kazem ja se trudim da ovaj podforum ostavim u zivotu, ali sam doskora bila u tome vrlo usamljena tako da si mi ti velika pomoc i osvezenje.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Wed Oct 29, 2008 4:40 pm
PostPost subject:
Reply with quote

A, ne samo da ce forum ostati u zivotu, ima da napreduje svakog dana u svakom pogledu sve vise... Very Happy
Potrudicu se da pronadjem stosta interesantnog, pa cu to prenijeti ovdje - jedino sto ja uglavnom natrcim na nepotpune informacije, pa to cesto nije podesno za prezentciju.
A kolio sam ja tek od tebe naucio...bitno je da se mi razumijemo, a sasvim prirodno iz toga proizlazi obostrana podrska i pomoc Wink
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Wed Oct 29, 2008 6:28 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Firdarije su jos jedan, ne moze se reci zaboravljen, ali svakako slabije primenjivan metod tradicije. Sama rec je persijskog porekla i, u slobodnijem prevodu, znaci period, odnosno periodi. Tradicija je zapamtila dve vrste ovog metoda, metod prema Al-Biruniju i metod firdarija prema Gvidu Bonatiju. Sustina ovog metoda lezi u podeli vremena na periode planeta gde svaka dobija odredjen broj godina. Poreklo ovih godina nije najjasnije i kod unutrasnjih, inferiornih planeta, ima veze sa povratkom na priblizno isti stepen dok se kod JU, recimo, poklapa sa sinodickim ciklusom. Period MA, SA i MO nije najjasnije objasnjen, barem ja nisam naisla na smisleno objasnjenje.

I Kod Bonatija i kod Birunija postoji osnovna podela na dnevno i nocno rodjenja sa razlicitim redosledom planeta i dva Meseceva cvora. Postoje i varijante koje cvorove izbacuju iz spiska, ali one su manje primenjivane u praksi.

Opsti je princip da je za dnevna rodjenja redosled zasnovan na SO posle kojeg se, Haldejskim redosledom, prelazi na ostale planete, a za nocna isti pocinje od MO.

Al Biruni varijanta- dnevna rodjenja

SO prvih 10 godina
VE narednih 8
ME 13
MO 9
SA 11
JU 12
MA 7
S. cvor 3
J. cvor 2

Al-Biruni varijanta-nocna rodjenja

Redosled sa istim brojem godina je:

MO, SA, JU, MA,SO, VE, ME, S.cvor, J. cvor

Bonatijeva varijanta za dnevna rodjenja je ista kao Birunijeva dok se za nocna rodjenja periodi cvorova nalaze na sredini ukupnog ciklusa, posle MA, a pre SO.

U periodu u kojem planeta, odnosno, cvor preuzima dominaciju simbolika se tumaci preko prirodne simbolike planete i to je dominantno u tradiciji s tim sto se danas javljaju misljenja da se simbolika preuzima iz mundanog, natalnog polja planete, odnosno cvora gde se gleda kojim poljem planeta vlada i u kojem se nalazi.

Principijelno vezano za firdarije je i podela doba covekovog zivota gde se pocinje MO kojem pripadaju prve 4 godine detinjstva. Narednih 10 godina pripadaju ME, posle njega VE preuzima 8 godina zivota, SO 19 godina, MA 15, JU 12 i SA, poslednje doba do kraja zivota. I ova je podela zasnovana na Haldejskom poretku s tim sto se on posmatra na drugaciji nacin gde se MO uzima kao prva, a SA kao poslednja planeta. Inace, preplitanje ove dve planete po istoj simbolici nije neobicno. SA je nekada prva u ontoloskom smislu, smislu prve kapije, rodjenja, inkarnacije, ali je i sedma ako se podje od MO, tela najblizeg Zemlji zbog cega se i vezuje za telesnost. Podela covekovih zivotnih doba prenasena je, po istom principu, i na temperamente i elemente pa se smatra da sangvinija pripada detinjstvu, koler postpubertetskom i dobu pune zivotne snage, melanholija zrelom dobu oko klimaksa i flegma starosti.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Wed Oct 29, 2008 10:52 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Nesto sam razmisljao o ovim dodekatemorijama...posto predstavljaju tako sitnu podjelu znakova, vjerovatno imaju bitnu ulogu u opisu razlika koje se pojavljuju pri rodjenju blizanaca?
I da li se mogu koristiti za dodatno odredjivanje fizickog izgleda, ovdje posebno mislim na polozaj AC-a i vladajuceg planeta?
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Thu Oct 30, 2008 1:25 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Naravno da imaju tezinu kod razlikovanja blizanaca, suvisno je potvrdjivati. Sto se fizikusa tice licno nisam primetila da imaju tezinu, vise su se pokazali na psiholoskoj ravni, ali moje iskustvo, koliko god da je veliko, u sustini je malo kao i svako individualno ljudsko iskustvo tako da u ovome ne moram biti u pravu. Proveravaj.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Thu Oct 30, 2008 2:44 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Posto smo vec vise puta pomenuli to slaganje vladara sata i vladara AC-a kao kriterijum za definisanje "radikalnosti" nekog horara, ja sam nasao, da tako nazovem, revidirano objasnjenje na tu temu na sajtu Skyscript.co.uk.

Znamo da se radikalnost postize slaganjem vladara sata i vladara AC-a kad su istog tripliciteta, npr. MA kao vladar sata slagace se sa AC-om u Sc(domicil), Ca i Pi jer je i dnevni i nocni vladar vodenog tripliciteta.
Medjutim, po principu slaganja prirode(topao i suv) taj MA se slaze i sa sva tri vatrena znaka na AC(on imaju suvu i toplu prirodu - Ar, Le i Sag) i u dnevnim i u nocnim horoskopima.

Medjutim, najnovijim cjelovitim prevodom Bonatijeve "Liber Astronomiae" doslo se do nekih dodatnih saznanja...Guido Smile je smatrao da je dovoljno slijedece...
Uzmimo npr. da imamo AC u Sco, a vladar sata je SA. Na prvi pogled, ne moze biti slaganja, jer SA niti ima slicnu prirodu kao Sco, niti vlada ovim znakom, a tek veze nema sa vodenim triplicitetom. E, tu Bonati kaze da i u tom slucaju moze biti slaganje POD USLOVOM da se MA, kao vladar AC-a, i SA nadju u znacima ISTOG TRIPLICITETA. Recimo, MA u Vi, SA u Ta. Ili MA u Ge, SA u Li...itd. Wink
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Thu Nov 13, 2008 5:09 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Stepeni aphesisa ili athezijski stepeni jesu jos jedna zodijacka kvalifikacija lunarne simbolike koja predstavlja produzavanje MO u odnosu na SO prema njegovim fazama i polufazama, odnosno, stepenima uvecanja, umanjenja i svake promene njegove svetlosti i sjaja. Ti stepeni su : egzaktna konjunkcija sa SO, odnosno, tamni MO, zatim 12, 45, 90, 135, 168, 180, 192, 225, 270, 315 i 348 stepeni od pozicije SO. U praksi, kada se neka planeta, tacka, ugao nadju na ovim stepenima smatra se da je taj faktor, na neki nacin, izrazen i naglesen jer ovi stepeni imaju istu simboliku kao bliski aspekt sa MO. Stepeni u fazama i na putanji rasta MO su daleko snazniji od padajucih stepeni posle punog MO po prirodi stvari, ali svi ovi stepeni obelezavaju i ojacavaju svaki faktor sa kojim su u vezi. Ovde se tazi egzaktnost u okviru maksimuma od pola stepena pre ili posle tacnog. U horarnim kartama moze oznaciti promenu, prekretnicu u nekoj situaciji. O ovome Froli ne prica nigde, ali neki stari tekstovi spominju ove stepene kao znacajne. 12 i 348 stepen nazivaju se jos tepenima otkrivanja i sakrivanja jer na tim stepenima MO postaje vidljiv, odnosno, nevidljiv, posle i pre konjukcije sa SO. Ako neki signifkator padne na ove stepene i ovo se tumacenje moze dodati.
Argus
CAPELLA

PostPosted: Thu Nov 13, 2008 9:42 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Shocked

...trice i kučine
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sat Nov 29, 2008 11:43 pm
PostPost subject:
Reply with quote

MONOMOIRIA

Naziv je nastao od grckog mono(jedan) i moira(stepen).
Tehnicki gledano, radi se o dodjeli stepeni zodijaka planetama.
Postoje dokazi(iako oskudni) da su drevni astrolozi monomoiriu posmatrali kao jedno od osnovnih dostojanstava planeta.

PROJECT HINDSIGHT u svojim do sada objavljenim izdanjima pominje u tom kontekstu astrologe Vettiusa Valensa i Paulusa Alexandrinusa.
Po Handu i Schmidtu, monomoiria se pominje i u Liber Hermetisu, ali je taj dio teksta u veoma losem stanju i nije do sada(bar do momenta objavljivanaja ovog teksta - 2001.) kompletno rekonstruisan.
Postoje dva sistema odredjivanja monomoirie - prvi je po Valensu i on polazi od premise da je svaki pocetni stepen nekog znaka pod vladavinom vladara tog znaka, a svaki iduci stepen onda slijedi haldejski niz planeta,sve do kraja znaka.
Npr., prvim stepenom Ar i Sco vlada MA, drugim SO, trecim VE, itd. Isto naravno vazi za sve ostale znakove.
Drugi sitem(trigonalni) je baziran na vladarima tripliciteta i sadrzi odgovarajuce varijacije u nocnim/dnevnim horoskopima(pretpostavljam da se koriste vladari tripliciteta po Doroteusu).
Ovdje je obradjen samo Valensov sistem koji je i jednostavniji za pamcenje i racunanje. Evo i linka do tabele

http://www.geocities.com/arsenicobr/monomoiria.doc

Neka zapazanja i smjernica autorke ovog teksta o nacinu djelovanja monomoirija i nihovom tumacenju:

1) u natalima, kuca(kuce) kojima vlada planet koji preko monomoirie dispozituje najmanje tri planete u natalu je snazno naglasena

2) prirodna vladarstva planete koja monomoiriom dispozituje uglove/planete dobijaju na znacenju u zivotu osobe

3) priroda planeta koji vlada monomoiriom planeta u natalu(vladara polja ili koji se u nekom polju nalazi) baca dodatno svjetlo na stvari doticnog zivotnog segmenta

Last edited by cor scorpii on Sat Nov 29, 2008 11:47 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
AstroSerbiana
POLARIS
POLARIS

PostPosted: Sat Nov 29, 2008 11:46 pm
PostPost subject:
Reply with quote

Vrlo slicno dodekatemorijama.
cor scorpii
SKAT
SKAT

PostPosted: Sun Nov 30, 2008 12:05 am
PostPost subject:
Reply with quote

Da, imamo jos jednu dodatno sredstvo nijansiranja u tumacenju...da ti se mozak zaveze u cvor. Sitnije od ovoga valjda vise ne ide Laughing
Trebalo bi o ovome obavjestiti Stojanovic Nikolu i reci mu da "njegova teorija zodijackih stepena" nije niti njegova, niti jedinstvena, kako on to iz neznanja misli i tvrdi...sta da radim, morao sam ga spomenuti, covjek je moj omiljeni lik iz crtaca Laughing

Last edited by cor scorpii on Sun Nov 30, 2008 2:20 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Astro-art.NET Forum Index -> Tradicionalna Astrologija All times are GMT + 1 Hour
Post new topic   Reply to topic    Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Astro-art.net | Izrada horoskopa | Kontakt

Google

phpBB
Template by BMan1